Lassult az áremelkedés a budapesti lakáspiacon

MTI

2019.09.26. 09:00

Ingatlan.com szerint szerepe van ebben az új állampapírnak is.

A június elejétől szeptember közepéig tartó időszakban a csökkenő kereslet emelkedő kínálattal párosult, amely lassította az árnövekedést a fővárosi használt lakások piacán - közölte az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

Az ingatlan.com korábbi felmérése alapján hozzátette, hogy a kereslet részben azért esett vissza, mert a befektetési célú lakásvásárlók aktivitása jelentősen csökkent a szuperállampapír bevezetésének a hatására.

A portál saját adatbázisa alapján készült legfrissebb elemzése rámutatott arra, hogy a kereslet eltérő mértékben változott a különböző árkategóriákban. Június óta a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet közel 50 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ebben az árkategóriában a kínálat is visszaesett, mintegy 25 százalékkal csökkent egy év alatt.

Az elemzés szerint a 30-40 millió forintos lakásoknál 17 százalékos, a 40-50 millió forintos lakásoknál 10 százalékos keresletcsökkenés mutatkozott, míg az 50-70 millió forintos sávban inkább stagnált a kereslet - ismertették.

A drágább lakások iránt ugyanakkor nőtt az érdeklődés: a 70-80 millió forintosoknál 6 százalékkal, a 80-90 millió forintosoknál pedig 16 százalékkal. Ehhez Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzáfűzte, a 70-80 millió forintos lakásokat jellemzően ötödannyian keresik, mint a 30-40 millió forintos ingatlanokat.

Az 1998-ban indult ingatlan.com közleményük szerint Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja, amelyen évente több mint 100 ezer magánszemély és több mint 8500 ingatlanközvetítő hirdet. A weboldalt közlésük szerint havonta több mint 2,5 millióan látogatják.

.