Hirdetés

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés is lesz az idén novemberben

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés is lesz az idén novemberben

Nyugdíj

2019.10.02. 19:03

Nyugdíjprémium összege és a kifizetés időpontja.

Hirdetés

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón. Novák Katalin közölte:

a nyugdíjprémium maximális összege 22 ezer, átlagos összege pedig 20 ezer forint lesz.

"Mindenki, akinek 80 ezer forint vagy annál magasabb a havi nyugdíja, jogosult lesz novemberben a 22 ezer forintos nyugdíjprémiumra"   

Hangsúlyozta: a novemberi lesz az eddigi legnagyobb összegű nyugdíjprémium, mert most a tavalyi és a tavalyelőtti évnél is nagyobb mértékben nőtt a magyar gazdaság.

A pluszjuttatás szabályozásáról kifejtette: abban az esetben tud az állam nyugdíjprémiumot fizetni, ha a magyar gazdaság növekedése meghaladja 3,5 százalékot. Az afeletti GDP-növekedés mértékének megfelelő összeggel szorozzák meg a nyugdíjak egy heti összegét - részletezte az államtitkár. Számításaik szerint idén 4,6 százalékkal fog nőni a magyar GDP, ezért a jogosultak a heti nyugdíj összegének 1,1-szeresét kapják meg nyugdíjprémiumként.

Novák Katalin beszámolt arról is, hogy a kormány bővítette a jogosultak körét, így nemcsak az öregségi nyugdíjban, hanem minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy, tehát összesen 2,5 millió ember fogja a megkapni a novemberi nyugdíjprémiumot.

Kiemelte: azért biztosítják idén immár harmadszor a nyugdíjprémiumot, hogy a nyugdíjasok tudják, ők is részesei a magyar gazdasági növekedésnek.
Az államtitkár jelezte, hogy

a nyugdíjprémiummal együtt egyszeri nyugdíj-kiegészítést is kapnak novemberben az arra jogosultak.

Mint felidézte, 2010-ben megígérték, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét, kilenc év alatt "nominálisan 33 százalékkal" nőttek a nyugdíjak, "ha a vásárlóértéküket nézzük, akkor is volt egy 10 százalékos emelkedés 2010-hez képest" - hangoztatta. Novák Katalin emlékeztetett, hogy minden évben a tervezett inflációnak megfelelő mértékben emelik a nyugdíjakat. Januárban 2,7 százalékkal emelték meg a nyugdíjakat, a 3,4 százalékos éves várható infláció miatti különbözetet pedig utólag biztosítják a jogosultaknak.

Novemberben a nyugdíjasok a rendszeres havi nyugdíjukkal együtt megkapják az egyszeri - egész évre számolt - nyugdíj-kiegészítést is, amelynek összege átlagosan 10 ezer forint lesz

- hangsúlyozta. Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíj-kiegészítés kifizetésére összesen 75,7 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a központi költségvetésben. Egy másik újságírói felvetésre reagálva Novák Katalin azt közölte: a kormány jelenleg nem tervez semmilyen módosítást a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, mert a nyugdíjasok a jelenlegi, "a nyugdíjak értékállóságát megőrző modellel jártak a legjobban".

.