Akár tíz százalékos éves hozam is elérhető ezzel a befektetéssel

2019.10.16. 15:30

Egy friss kutatás szerint tíz százalékos éves hozam is elérhető.

A mostani piaci feltételek mellett 10 százalékot meghaladó éves hozam is elérhető befektetési célú, hosszú távú kiadásra szánt ingatlan vásárlásával - derül ki a Takarék Index kutatásából.

Az MTI-nek küldött hétfői közlemény szerint Budapesten átlagosan 8,1 százalék, vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék az átlaghozam egy használt ingatlan kiadásán. Az elemzés szerint a nulla közeli betéti hozamok sok befektetőt tereltek az ingatlanok felé, és ez a trend várhatóan annak ellenére fennmarad, hogy nehezen megjósolható, hogyan változnak a következő években a lakásárak.

A használt lakásokkal elérhető hozamok lényegesen meghaladják az új lakások hozamait, utóbbiak 5 és 8 százalék között mozognak Budapesten. Ugyanakkor az új lakások kiadásának számos előnye van a legtöbb régi építésű ingatlanhoz képest.

A modern gépészet csökkenti azokat a karbantartási és beruházási igényeket, amelyek sok bosszúsággal járnak és időigényesek, és ezeket a költségeket nem lehet a bérlőre terhelni. Javítja a kiadhatóságot a jó állapotú homlokzat, a tiszta, modern közös helyiségek, valamint a lift megléte is. Egy új építésű vagy néhány éves lakás tehát általában valamivel alacsonyabb hozamot, cserébe könnyebb menedzselést és kiszámíthatóbb jövedelmet jelenthet egy használt lakásnál.

A lakásárak 2014 eleje óta folyamatosan emelkednek. 2019 első negyedéve alapján ebben nem látszott törés, és egy negyedév alatt is több százaléknyi hozamot realizálhattak a lakástulajdonosok. Azt az elemzés szerint nehéz előre jelezni, hogy a dinamikus drágulás meddig tart, és a következő években pontosan miként alakulnak az árak.

Az elemzésben megjegyzik: a befektetés sikere nagyban függ az ingatlan jellemzőitől. Egy fejlődő környéken, amely különböző fejlesztések színterévé válhat a jövőben, sokkal inkább lehet számítani a lakás értékállóságára, illetve relatív értéknövekedésére. Fontos a bérleti díjak alakulása, ahogy a bérbeadáshoz kapcsoló bizonytalansági tényezőt jelent a megfelelő bérlő megtalálása is.

.