Egyre csak nő a kínai részvények súlya a világpiacokon

MTI

2019.11.08. 14:05

A világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója emeli a kínai részvények súlyát a világ feltörekvő részvénypiacainak árfolyam-alakulását mérő indexében.

A Morgan Stanley Capital International (MSCI), a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója 4 százalék fölé emeli az A-osztályú kínai részvények súlyát a világ feltörekvő részvénypiacainak árfolyam-alakulását mérő indexében.

 Az MSCI pekingi idő szerint pénteken kiadott nyilatkozata szerint az A-osztályú kínai részvények súlya a jelenlegi 2,55 százalékról 4,1 százalékra növekszik majd. A feltörekvő piaci indexben, az EM-indexbe (Emerging Markets Index) összesen 204 további kínai vállalat - köztük 189 közepes kapitalizációjú - részvényét veszik be, a már meglévő 268 vállalat súlyát pedig 20 százalékra emelik.

A részvények súlyának növekedése a november 27-i piacnyitáskor lép életbe.

Az MSCI-indexek a világ legelfogadottabb benchmarkjai, amelyeket viszonyítási alapként fogadnak el a különböző befektetési alapok, és saját portfólióikkal követnek. A feltörekvő piaci indexben jelenleg 26 ország 1193 vállalata szerepel.

A Kínai Nemzetközi Tőke Társaság (CICC) szerint a kínai részvények súlyának növelése 35-40 milliárd dolláros tőkebevonást eredményezhet az A-osztályú részvények piacán - idézi a társaságot a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
Kína jelenleg részvénypiacainak további nyitásán dolgozik, ennek eredményeként pedig szeptemberben minden idők legnagyobb mértékére nőtt a külföldi kézben lévő kínai részvények száma.

Az MSCI 2018-ban emelt be kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket az EM-indexébe, és idén márciusban jelentette be, hogy egy három lépcsős folyamat során 5 százalékról 20 százalékra növeli a kínai vállalatok súlyát az indexben.

.