15 százalékos béremelést kér a szakszervezet a Volánbusznál

MTI

2020.01.10. 14:00

A regionális különbségek csökkentése, részben pedig az elvándorlás megállítása miatt.

Minimum 15 százalékos alapbér emelést tart szükségesnek a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) a Volánbusz Zrt.-nél az idén, részben a munkavállalók keresetei között tapasztalható regionális különbségek csökkentése, részben pedig az elvándorlás megállítása miatt - mondta Dobi István a szövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

A KDSZSZ szerdán az MTI-nek eljutatott közleményében azt írta, hogy szerdán bértárgyalásokat kezdeményeznek a Volánbusz Zrt.-vel.

Január 31-ig adnak időt a munkaadónak a bértárgyalások sikeres lezárásra - tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki arra is felhívta a figyelmet, hogyha az egyeztetések alatt úgy ítélik meg, hogy az álláspontok nem közelednek, akkor a szakszervezet felméri a sztrájk hajlandóságot a tagság körében, valamint arról is döntenek majd, hogy a sikertelen tárgyalásokat követően kezdeményezzenek-e kollektív munkaügyi vitát a munkaadónál.

Dobi István kiemelte, a munkaerőhiány Győrben a legsúlyosabb, ugyanis a nyugat-magyarországi városban "a munkaerőt elszippantja az ipar". Megjegyezte ugyanakkor, hogy pozitívumként értékeli a Volánbusz Zrt. keddi lépését, ugyanis a társaság 17 darab új, klímával felszerelt Mercedes-Benz Conecto NG típusú városi autóbusszal erősítette Győr helyi közlekedését. Hozzátette, hogy mivel a szakszervezet nem rendelkezik pontos adattal a társaság által foglalkoztatottak létszámáról Győrben, nehéz megállapítani, hogy ez a lépés milyen szinten javította a közösségi közlekedés állapotát a városban.

Dobi István elmondta, hogy KDSZSZ tagsága 5500 munkavállalóból áll, közülük 4700-an dolgoznak a Volánbusz Zrt.-nél.

.