Csak a kiosztott nyereség után kell társasági adót fizetni a lengyeleknél

MTI

2020.06.17. 17:01

A  lengyelországi vállalkozások mintegy 97 százalékát érinti.  

Cash flow alapú, vagyis csak a kiosztott nyereség után fizetendő társasági adó bevezetését jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kevesebb mint 4 milliárd forintnak megfelelő árbevételű cégek számára.

A miniszterelnök szerint az adórendszernek az évi 50 millió zlotynál (mintegy 3,9  milliárd forint) alacsonyabb árbevételű cégekre vonatkozó módosítása a  lengyelországi vállalkozások mintegy 97 százalékát érinti.  

Az Észtország példájára meghozott módosítás a lengyel  középosztály megerősítését célozza, a következő években több százezer új munkahely megteremtését eredményezheti. Bevezetése közel 5 milliárd zloty (387 milliárd forint) bevétel-kiesést okozhat az állami költségvetésben - mondta el  Morawiecki.

Lengyelországban a kiscégeknek 9 százalékos, az évi 1,2 millió eurónak megfelelő árbevételű társaságoknak pedig 19 százalékos társasági adót kell fizetniük.

A cégek pénzügyi likviditását javító adófizetési módszer bevezetését Lengyelországban már a nyári hónapokra tervezték, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották a lépést.

.