16,2 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya Spanyolországban

Koronavírus

MTI

2020.10.27. 15:57

Spanyolországban 16,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben.

Spanyolországban a harmadik negyedévben 355 ezerrel, 10,5 százalékkal emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma a második negyedévhez képest, amellyel a munkanélküliségi ráta 16,2 százalékra nőtt - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden.

A hivatal által végzett aktív népességfelmérés (EPA) adatai szerint a munkanélküliek száma meghaladta a 3,7 milliót július és szeptember között.
Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatás rekord mértékben, 3 százalékkal, mintegy 570 ezerrel nőtt az előző negyedévhez képest. A foglalkoztatottak száma közelít a 19,2 millióhoz.

Éves összehasonlításban 2019 harmadik negyedévéhez képest 508 ezerrel lett több munkanélküli és 697 ezerrel kevesebb foglalkoztatott.
Spanyolországban a munkanélküliség március második felében ugrott meg, miután a koronavírus-járvány miatt lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot vezettek be. Számos termelőágazat átmenetileg leállt, hónapokra bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák, és néhány kivétellel az üzletek többsége is. A kiesett veszteséget azóta sem sikerült pótolni, mivel a járvány alakulásától függően hol enyhülnek, hol szigorodnak a különböző korlátozó intézkedések.

A március óta eltelt hét hónapból ötben emelkedett a munkanélküliek száma, csökkenést csak júliusban és szeptemberben mértek.
A spanyol kormány számításai szerint az évet 19 százalékos munkanélküliséggel zárják, de abban bíznak, hogy jövőre 17,2 százalékra csökkenhet a mértéke.

.