Adók, járulékok elengedése és fizetési kedvezmények jöhetnek

MTI

2021.04.19. 19:05

Három területen is tervez pénzügyi könnyítést a kormány, hogy beindítsa a gazdaságot.

A turizmus és vendéglátás újraindítását segítve a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, adókönnyítéseket, kedvezményeket javasol a versenyképességi tanács - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői ülését követően a közösségi oldalán.

Közölte: a tanács konkrét javaslatokat készített elő a kormány számára. Magyarország átoltottsága kiemelkedő Európában, ezzel lehetőség nyílt a gazdaság újraindítását támogató intézkedések megtárgyalására - húzta alá.

Közlése szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása 10 milliárd forintot hagyhat a cégeknél. Javaslatot tettek a Szép-kártya juttatás munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mentességének meghosszabbítására, ami szintén 10 milliárdot hagyhat a cégeknél. Javasolják még a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztését, amely körülbelül 15-20 milliárd forintos segítséget jelenthet majd a vállalkozói szektornak.

Második javasolt intézkedéskörnek nevezte a nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat több tízmilliárd forinttal segítő intézkedéseket. Fizetési kedvezményekre tesznek javaslatot az adófizetésben. Példaként említette a pótlékmentes fizetési halasztást. Javasolják a kis és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig, ahogyan a negatív adóalappal rendelkező energiaellátók jövedelemadó-alapjának csökkentésére is javaslatot tesznek.

A harmadik célzott ügykörnek nevezte Varga Mihály a kormány azon célját, miszerint amennyi munkahelyet a vírus elvett, annyit hozzanak létre. Ezt segítheti a tanácsnak az a javaslata, miszerint a szocho-kedvezmény a jelenlegi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is igényelhető lenne. Ez 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban - mondta.

A tárcavezető videoüzenete szerint a tanács tagjaival egyetértettek abban, hogy amennyiben a magyar átoltottság továbbra is sikeresen emelkedik, a válság alatt felpörgetett beruházásoknak köszönhetően az év második negyedévében már kétszámjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése.

.