A csőd szélén áll a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője

MTI

2021.09.20. 16:01

A kínai cég nem tudja fizetni az adósságait.

Több mint egy évtizedes mélypontra zuhantak az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő részvényei a hongkongi tőzsdén a hétfői kereskedésben.

Az Evergrande árfolyama 10,63 százalékos mínuszban, 2,27 hongkongi dolláron zárt hétfőn. A napi mélypontján a részvények értéke 18,90 százalékkal zuhant 2,06 hongkongi dollárig, amely a legalacsonyabb érték volt 2010 májusa óta. Az utóbbi 52 hét alatt 2,06 és 20,40 hongkongi dollár között mozgott az árfolyam.

A vállalat vasárnap közölte, hogy a befektetők felé felgyülemlett tartozásaikat elkezdték ingatlanok formájában törleszteni.

Jelentések szerint az Evergrande-re több mint 300 milliárd dollárnyi adósságtörlesztése vár. A vállalatnak szeptember 23-ai határidővel 83,5 millió dollár kamatot kellene fizetnie a 2022 márciusában lejáró kötvényei után, szeptember 29-én esedékes továbbá 47,5 millió dollárnyi kamat kifizetése is a 2024 márciusában lejáró kötvényekre.

A Kínai Kommunista Párt lapja, a Zsenmin Zsipao (People's Daily) által kiadott Global Times című kínai lap főszerkesztője múlt csütörtökön a Kínában népszerű WeChat közösségi alkalmazáson közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az Evergrande nem "túl nagy ahhoz, hogy hagyják csődbe menni". Az amerikai bankválság idejéből származó kifejezéssel a főszerkesztő a kínai sajtókörökből elsőként foglalt úgy állást, hogy valószínűtlen lenne egy kormányzati mentőakció a vállalat megsegítésére.

.