Fontos gazdasági adatok látnak napvilágot a jövő héten

MTI

2021.10.10. 13:10

Az ipari termelés és az építőipar augusztusi teljesítményének adatai jelennek meg a következő héten.

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés augusztusi részletes adatait második becslésében. Az első becslés szerint augusztusban az ipari termelés 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva  0,6 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. augusztusi szintet.

Az előző hónaphoz mérve harmadik hónapja tart a visszaesés, az éves adat pedig február óta a legszerényebb növekedést mutatja. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártásé ismét jelentősen csökkent. Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 15,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Csütörtökön az építőipar augusztusi adatai jelennek meg. Júliusban az építőipari termelés 22,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építése 21,1, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal nőtt a tavaly júliusi, rendkívül alacsony bázishoz mérve. Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés. Az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

A megkötött új szerződések volumene 47,3 százalékkal nőtt, ezen belül a magasépítésre kötött szerződéseké 38,3, a mélyépítésre vonatkozóké 56,5 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál. Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállománya 19,1 százalékkal meghaladta az egy ével korábbit.

.