Az online számlarendszer buktatott le egy áfacsalót

MTI

2022.10.12. 14:11

Olyan számlákra számolt el költséget, melyek digitálisan nem léteztek.

Fiktív számlák alapján igényelt vissza áfát egy egyéni vállalkozó; a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egymillió forintos adóhiányt állapított meg és csaknem ötszázezer forint adóbírságot szabott ki az ügyben.

A NAV szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy kockázatelemzés után kezdték el vizsgálni a vállalkozót, aki az online számlarendszerben nem szereplő számlák alapján igényelt vissza áfát.

A vitatott számlákon az adózó telephelyének aszfaltozási munkái szerepeltek. A számlákat kiállítókat a NAV már ismerte: ezek a cégek sem munkavállalókkal, sem a munkavégzéshez szükséges eszközökkel nem rendelkeztek, sőt alvállalkozóik sem voltak, tehát a munkát sem végezhették el.

A NAV felszólította a vállalkozót, hogy vizsgálja felül a befogadott számláit és a bevallását, majd nyújtson be önellenőrzést. Az adózó azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a kivitelezés rendben megtörtént, és minden megfelelt a törvényi előírásoknak - ismertették.

A hatóság ezután adóellenőrzést indított, és kiderült, hogy az egyéni vállalkozó az aszfaltozásra szóban adott megbízást két férfinak, de állítása szerint már a nevükre sem emlékszik. Ehhez képest a kivitelezésről három különböző vállalkozás állított ki számlát, az adózó viszont azt mondta, ezeket szintén nem ismeri.

Az aszfaltozás ugyan valóban megtörtént, de egyértelműen nem a számlákat kiállítók végezték el a munkát. A vállalkozó a revizorok által feltárt tényállás ismeretében a megállapítást nem vitatta, és a fellebbezési jogáról is lemondott - olvasható a közleményben.

.