Javultak a kilátások, emelkedett a beszerzésimenedzser-index

MTI

2022.11.02. 10:01

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Javultak a feldolgozóipari kilátások októberben; a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított havi értéke 56,4 pontra emelkedett a szeptemberi 49,6-ról - jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Kiemelték, hogy a recessziós tartományban lévő szeptemberi érték után az októberi index ismét bővülést jelez, a részindexek nőttek és túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Október átlag feletti hónapnak számít, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5, az októberi pedig 52,7. A mostani szezonálisan kiigazított indexértéknél csupán két év októberében volt magasabb a mutató.

A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét és az árindexet kivéve javultak a mutatók. A változások mértéke több esetben meghaladta a 16 százalékpontot is.

A foglalkoztatottságindex értéke 1,6 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, már tizenharmadik alkalommal mutat bővülést. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, amely most októberben gyorsabb ütemben emelkedett 53,6 százalékra.

A termelési mennyiség indexe nőtt a szeptemberi értékhez képest, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi; 1995 óta ez a harmadik legmagasabb októberi érték.

Az új rendelések indexe szintén nőtt, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. Ez a legmagasabb októberi érték 1995 óta.

A szállítási átfutási idő indexe nem változott. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, 50,0 pont felett ismét fellendülést mutat. Az idei a legmagasabb októberi érték 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt szeptemberhez képest, már tizenkilencedik alkalommal mutat bővülést, amelynek üteme sokkal gyorsabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legmagasabb október havi adat.

A beszerzési árak esetében az októberi index csökkent, de bőven 50,0 pont felett maradva intenzív, tartós árnövekedést jelez. Ez a huszonhetedik hónap, amelyben az árindex 50,0 pont felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb októberi érték.

A késztermékkészletek indexe októberben magasabb volt az előző hónaphoz képest, ami ismét fellendülésre utal. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag feletti, ez a legmagasabb októberi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók fellendülést mutatnak. Az exportindex szűkülést követően újra 50,0 pont feletti értéken áll. Az importindex esetében stabilabb a bővülés. Az indexérték emelkedett az előző, szeptemberi hónaphoz képest. Az elmúlt év változó tendenciája után az idén már hetedik hónapja tart a bővülő tendencia.

.