Spanyolországban már lassul az infláció

MTI

2022.11.15. 17:53

Októberben 7,3 százalék volt az egy évre visszatekintő fogyasztói árindex

Spanyolországban tovább lassult az infláció, októberben 7,3 százalék volt az egy évre visszatekintő fogyasztói árindex - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden.

A dél-európai országban a júliusban elért, 10,8 százalékos csúcs után, hónapról hónapra lassult az éves fogyasztói árindex növekedése, amely augusztusban, 10,5, szeptemberben 8,9 százalék volt.

Az INE jelentésben rámutatott: az infláció lassulásához Spanyolországban nagyban hozzájárult az energiaárak mérséklődése, amely havi szinten októberben az áramnál 22,5 százalékos, a földgáznál 6,4 százalékos volt.

Az élelmiszerek viszont rekord mértékben, 15,4 százalékkal lettek drágábbak szeptemberhez viszonyítva. A gyümölcsökért 8,5 százalékkal, a hüvelyesekért és zöldségekért 5,1 százalékkal, a tejtermékekért 2,1 százalékkal kellett többet fizetni - közölte a hivatal.

A spanyol gazdasági minisztérium a jelentés kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy októberben az Európai Unióban Franciaország után Spanyolországban volt a legalacsonyabb az infláció.

.