Ösztönözné a chipgyártást az Európai Unió

MTI

2023.07.26. 11:02

A szabályozás révén javulni fog az EU ellátásbiztonsága, ellenállóképessége és technológiai önállósága a chipek területén.

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az európai félvezető-rendszerek gyártásának megerősítését célzó rendeletet, másnéven a chipekről szóló jogszabályt az EU ellátásbiztonsága, ellenállóképessége és technológiai önállósága érdekében - közölte az uniós tanács kedden.

A közlemény szerint a jogszabály célja, hogy a félvezetők területén megteremtse az európai ipari bázis fejlesztésének feltételeit, vonzza a beruházásokat, előmozdítsa a kutatást és az innovációt, felkészítse Európát minden jövőbeli chipellátási válságra.

A jogszabály kedvező környezetet teremt a félvezetőket gyártó beruházások számára Európában azáltal, hogy felgyorsítja az engedélyezési eljárásokat, biztosítja azok nyomon követhetőségét - írták.

A chip-törvény kezelni fogja a kiemelkedő hiányosságokat, erősíti Európa versenyképességét és hozzájárul a digitális és a zöld átálláshoz. Félvezető-ágazatot hoz létre a kutatástól a termelésig rugalmas ellátási lánccal. Az új törvény intézkedéseket határoz meg az ellátási láncok jövőbeli zavarainak megelőzésére, előrejelzésére és a gyors reagálásra a tagállamokkal és nemzetközi partnerekkel együtt. Lehetővé teszi az EU számára, hogy elérje azon célkitűzését, hogy 2030-ra megkettőzze, 20 százalékra növelje piaci részesedését - írták.

A törvény továbbá válságreagálási mechanizmust hoz létre, amelynek keretében az Európai Bizottság értékelni fogja az EU félvezetőellátását fenyegető kockázatokat. A mechanizmus lehetővé teszi az EU számára, hogy sürgősségi intézkedéseket hajtson végre, például prioritásként kezelje a hiány által különösen érintett termékekkel való ellátást, vagy közös beszerzést indítson.

Megjegyezték: a törvény elfogadását az indokolja, hogy Európa jelenleg túlságosan függ a külföldön előállított chipektől, ami a koronavírus-járvány okozta válság idején még nyilvánvalóbbá vált. Az ipar és más stratégiai ágazatok, köztük az egészségügy, a védelem és az energetika ellátási zavarokkal és hiányokkal szembesültek. A szabályozás révén javulni fog az EU ellátásbiztonsága, ellenállóképessége és technológiai önállósága a chipek területén - tették hozzá.

A jogszabály a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

.