Tanácsokat ad a Nemzeti Bank arra, hogyan spóroljunk

MTI

2023.10.16. 13:16

Felhívták a figyelmet arra, hogy a család számára anyagi tartalékot lehet teremteni a mindennapi költési szokások felülvizsgálatával, például a feleslegesen drága szolgáltatói szerződések ésszerűsítésével.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakossági megtakarításokat támogató új pénzügyi fogyasztóvédelmi kampányt indított "Sok kicsi sokra megy" címmel - közölt a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a család számára anyagi tartalékot lehet teremteni a mindennapi költési szokások felülvizsgálatával, például a feleslegesen drága szolgáltatói szerződések ésszerűsítésével.

Az MNB a "Sok kicsi sokra megy" megtakarítási kampányának honlapján tanácsokat ad a megfontolt befektetések szempontjairól, figyelve a hozam, kockázat és hozzáférhetőség "mágikus háromszögére" - írták a közleményben

Egyebek közt felhívták a figyelmet arra, hogy célszerű megkísérelni egy évre előre tervezni a pénzügyeket, figyelve a nagyobb fix kiadásokra, például az iskolakezdésre, ünnepekre, és célszerű felkészülni az esetleges váratlan helyzetekre, például ha elromlik a hűtő.

Javasolják havi bontásban folyamatosan jegyezni a bevételeket, kiadásokat, és megszüntetni a "pénznyelő", fölösleges költségeket. Spórolni lehet, ha például olcsóbb internet- vagy mobilcsomagra váltunk,  vagy ha évente ellenőrizzük, hogy nincs-e olcsóbb, ám ugyanolyan szolgáltatást kínáló bankszámla, casco-, lakás vagy kötelező gépjárműbiztosítási ajánlat a piacon a meglévő helyett.

A pénzügyi szolgáltatásoknál is sok apró kiadástól lehet megszabadulni, ha fizetős sms-értesítés helyett banki applikáción ingyenes push üzenetben kérnek tájékoztatást a tranzakciókról. Meg lehet szüntetni a bankszámla- vagy kártyaszerződéskor eredetileg igényelt, de már nem használt kiegészítő szolgáltatásokat. Hitelfelvételnél sokat lehet spórolni a leginkább testhezálló hiteltípus választásával. A választáskor célszerű keresni az MNB által fogyasztóbarátnak minősített hiteltermékeket. A lakáshitelre érdemes előtakarékoskodni, hiszen nagyobb önrész esetén kisebb összegű, így kisebb törlesztőrészletű, vagy rövidebb futamidejű kölcsönt kell felvenni - mutattak rá a közleményben.

.