Hirdetés

Halálbüntetés kontra alapjövedelem

2015.05.25. 20:24

Hogy mi jutott eszembe a PM kiadványáról?

Hirdetés

Amikor pénteken kinyitottam az egyik belvárosi épülettömb bejárati ajtaját, a reklámújságok mellett ez e két politikai kiadvány hánykolódott a cipők alatt.

Mindkettő a Párbeszéd Magyarországét (PM) nevű ellenzéki szervezet kiadványa, amely az alapjövedelem intézményét reklámozza.

Halálbüntetés kontra alapjövedelem

Elérkezett az idő, hogy Magyarországon mindenki emberhez méltó életet élhessen – írják, majd 8 oldalon keresztül kifejtik, ez mit takar.

Ha jól értelmezzük, akkor gyermekeként 25 ezer, felnőttenként 50 ezer forint járna alapból, a nettó fizetés pedig minimum 100 ezer forint lenne.

Erre minden normális embernek az a kérdés ugrik be, hogy szép és jó, de mégis, miből?

Erre azt írják, hogy ők ezt kiszámolták, nincs itt szükség semmilyen adóemelésre vagy költségvetési költekezésre, egyszerűen vissza kell szorítani a korrupciót és a pazarlást, több kulcsossá kell tenni az adórendszert, és kész.

A fedezetet a PM elintézi három sorban, hogy aztán egy teljes oldalon keresztül lehessen beszélni az áldásos hatásokról, plusz egy-egy oldal interjú a mikropárt két ismert (?) arcával, Szabó Tímeával és Karácsony Gergellyel.

Mindezzel úgy van az ember, mint az összeesküvés elméletekkel.

Érezzük, hogy valami nem kóser velük, csak éppen nem tudjuk pontosan, hogy micsoda.

És láss csodát, szombaton az Economist internetes kiadása pont ezzel kapcsolatos cikket jelentetett meg, hogy megmondja, mi a nem kóser ezzel az ötlettel.

De először azt írja, hogy miért tűnik kósernek, és miért nem az ördögtől való az alapjövedelem. A baloldaliaknak jól hangzik, hogy mindenki hozzájut a közös javaink működtetéséből származó profithoz, a jobboldaliaknak meg tetszik, hogy ezentúl nem kell drága hivatalokat fenntartani a segélyek elosztásához.

Ráadásul azzal is számolni kell, hogy a technológiai fejlődés miatt egyre kevesebb embernek tudnak majd munkát adni.

Azt is írják, hogy az ötlet már elég régi, sok komoly ember is hitt és hisz benne, csak éppen még sehol nem próbálták ki élesben.

Ennek a tartózkodásnak valószínűleg az az oka, hogy  nem jönnek ki a számok. Az PM kiadványával ellentétben ugyanis az Economist -  elnagyoltan és ellenőrizhetetlenül ugyan, de - közöl számokat is.

A szerző kalkuláció szerint ha egy államban 25%-os az átlagadó, és az alapjövedelem 10 százaléka lenne az átlagbérnek, már az is 10%-os adóemeléssel járna.

Ha 20% lenne az alapjövedelem, az újabb 10%-os adóemelést jelentene. Ha a szegénységi küszöbig emelkedne az alapjövedelem, az már kb. 85%-os adóterhelést jelentene.

Jó lenne tudni, hogy pontosan hogyan számol a PM. Mert ennek hiányában csak azt hisszük, hogy egy újabb jól hangzó, de töküres, kétségbeesett figyelemfelkeltő próbálkozásról van szó, amely semmivel nem jobb, sőt bizonyos szempontból rosszabb, mint a Fidesz halálbüntetéses lufija és idegenellenes propagandája.

Arra jó egyébként, hogy újfent kiderüljön: a magyarországi baloldal soha nem tapasztalt válságban van, és az ország a legjobb úton van ahhoz, hogy két jobboldali párt dominálja a közéletet.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Svájcban népszavazás lesz az alapjövedelem  kérdéséről. Ott 2500 frank (kb. 740 ezer forint) járna havonta mindenkinek, csak azért, mert svájci. De előtte gyaníthatóan még utánaszámolnak.