Hirdetés

Gyermek- és ifjúsági programok a szombathelyi Gyermekek Házában: 2012. január

2012.01.17. 15:14

Hirdetés

Gyermek- és ifjúsági programok a szombathelyi Agora - Gyermekek Házában

2012. január


KREATÍV MŰHELY – A SOKOLDALÚ PAPÍR

Időpont: 2012. január-február, szombatonként 09.00-12.00 óra
Helyszín: AGORA – Gyermekek Háza, kézműves műhely
Belépődíj: 350 Ft/fő

Az AGORA – Gyermekek Házában rendszeresen működő kézműves műhelyben 2012. január-február hónapban öt héten át egyféle természetes anyaggal, a sokoldalú papírral ismerkedünk. A két éven át sikerrel zajló, és már lezárult „TUDÁSTARISZNYA” projekt egyik népszerű sorozata folytatódik így, e program keretében szombaton délelőttönként 9.00 órától 12.00 óráig. Várjuk a kézműves tárgyakat szerető, bütykölni vágyó nagycsoportos óvodásokat és kisiskolásokat, szüleikkel és családtagjaikkal együtt.
Ízelítő a Sokoldalú papír című műhely programjából – időrendi sorrendben: díszdoboz készítése, csomagoló papír készítése viaszfestéssel, origami, papírmasé tárgyak, papírmerítés.

IRÁN – „Az Isten háta mögött”– a VILÁGJÁRÓK című előadássorozat keretében
Dr. Vig Károly előadása

Időpont: 2012. január 18. 14.30 óra
Helyszín: AGORA – Gyermekek Háza, előadói terem
A részvétel ingyenes.

A természettudomány, különös tájak, Földünk országai iránt érdeklődő felső tagozatos diákok és felnőttek figyelmébe ajánljuk a havonta rendszeresen jelentkező természetismereti programunkat. A soron következő ország bemutatásáról így vall az előadó:

„Elismerem, a cím kissé meghökkentő; de szándékosan. Ahol mi jártunk Iránban, az ország legkeletibb csücskében, a népmesék világából véve a hasonlatot, ahol a madár se jár, tehát az a vidék már tényleg az Isten háta mögött terül el. De volt a címadásnak más indoka is, amit majd az előadásban elmondok.
Iránról ma nagyon sokat hallunk, olvasunk, de sajnos nem azt az arcát ismerjük meg az országnak, amiért sokan vágyódnak oda. Hiszen elég csak Szúza, Perszepolisz, Jazd vagy Bam nevét kiejteni, és máris csodás ókori városok elevenednek meg előttünk pompával, gazdagsággal. Még romjaikban is káprázatosak! De ha a jelenbe kívánkozunk, a sivatagok, a több ezer kilométer hosszú hegyláncok havas bércei, a zárt medencék növény- és állatvilága, geológiai képződményei megannyi meglepetést kínálnak.
És egyvalamiről ne feledkezzünk meg, az emberekről. Irán lakosságát számos népcsoport fiai és leányai teszik ki, de egy közös bennük: a vendég tisztelete és szeretete! Ha pedig megtudják, hogy az idegen „Magyarisztánból” érkezett, azonnal baráti kezet nyújtanak. A hétköznapok Iránja egészen más, mint amit a médiákban láthatunk, olvashatunk. Ugyanakkor véssük jól eszünkbe, hogy az országban a demokráciának híre-hamva, de egy vendégszeretettel körülrajongott magamfajta idegen ezt alig érzi meg. Csak amikor egy tea mellett elfogytak a hétköznapi közhelyek, akkor kezdődik az igazi beszélgetés, és az élet legfontosabb ismérve Iránban is a börtönbe zárt szabadság.
Szóval, az Isten háta mögé kalauzolom el Önöket.”

 

 


ANYANYELVI „FELE SEM IGAZ” – Gyermek Kulturális Hét

Időpont: 2012. január 23-27.
Helyszín: AGORA – Gyermekek Háza, kézműves műhely
A hét programjain való részvétel ingyenes, a Kézműves műhely foglalkozásainak részvételi díja 250 Ft/fő.

A magyar nyelvvel és irodalommal egy kissé rendhagyó módon találkozhatnak azok a kisiskolás és felső tagozatos diákok, akik ellátogatnak a Gyermek Kulturális Hét rendezvényére. A szervezők drámajáték és kommunikációs foglalkozásra, anyanyelvi vetélkedőre, rendhagyó órákra várják az érdeklődő csoportokat.
A Játék a hangokkal, betűkkel című foglalkozáson kipróbálhatják az eszperente nyelvet, és csacsipacsi játékot is játszhatnak.
Több időpontból válogathatnak azok a 3-5. osztályos csoportok, akik a közmondások jelentését kívánják megfejteni a Nyelvi torpedó című játékban.
Az egymás közötti kommunikációnak és önismereti játékoknak jut a főszerep a Játékos illemtan című kommunikációs foglalkozáson.
Akik kedvelik a meséket, ajánljuk A rátóti csikótojás című drámajáték foglalkozást.
Az Anyanyelvi Fele sem igaz című játékon az érdekes szavak, kifejezések jelentését kutatjuk. Azok az 5. osztályos szombathelyi diákok, akik csapatban szeretnék megmérettetni tudásukat, a Nyelvi mindentudó című anyanyelvi vetélkedőre jelentkezhetnek.
A héten működő Kézműves műhely a könyvkötés vagy a papírmerítés fortélyait ismerteti meg.
Az osztályoknak érdemes előre bejelentkezni.