Hirdetés

Nyári szünet – ezekkel a játékokkal készítse fel gyermekét az iskolára

Nyári szünet – ezekkel a játékokkal készítse fel gyermekét az iskolára

2018.07.23. 13:09

A gondtalan gyermekkor legfelhőtlenebb része a szabad, élvezetes nyári szünet, ami hamar elszalad, és máris várja a gyerekeket az iskola.

Hirdetés

Nem könnyű ilyenkor a kicsik helyzete, hiszen alkalmazkodniuk kell egy teljesen más, szabályokhoz kötött élethelyzethez, új feladatokhoz, kihívásokhoz. A szülők azonban segítségükre lehetnek a csemetéknek az iskolára való felkészülésükben, oldhatják félelmeiket és megkönnyíthetik az iskolakezdés nehézségeit. S ha ezt játékos formában teszik, a gyermek izgatott érdeklődéssel fogja várni, hogy beülhessen az iskolapadba.

A játékos felkészítés fontossága

Már az óvodában elkezd alakulgatni a gyermek feladat- és szabálytudata, figyelme és összpontosítása, ill. különféle területeket érintő készsége és ügyessége is sokat fejlődik, ám a hosszas iskolai időszak mégis egy merőben más, elvárásokkal teli, stresszesebb keretet ad további életének. Fontos, hogy a gyerek iskolai, további fejlődése egyenletes legyen, s lelkileg is jól viselje az utód az egyre nagyobb nyomást. Ha hirtelen, rákészítés nélkül kerül bele mindebbe a gyermek, az őt ért hatások következtében nehezen rendre és tanulásra utasítható, viselkedészavaros tanuló válhat belőle. Ha pedig a másik végletbe esik, teljesítménykényszeres, boldogtalan tini lesz, holott nagyon fontos, hogy az iskola rendelte szigor mellett megőrizze gyermeki voltát és élvezni tudja a mindennapokat. Ezért, ha állandó kudarcok helyett már kezdetben sikerélményekkel gazdagodik, lelkileg is sokkal kiegyensúlyozottabban cseperedhet.

Iskolára felkészítő játékok

Az iskola-előkészítő játékok feladata, hogy a gyerek könnyedén vegye az elé gördülő akadályokat, zökkenő mentesen kezdődhessen az iskolai év, s jobban befogadhassa az új ismereteket. Számtalan választási lehetőség áll rendelkezésre a részképességek fejlesztését segítő oktató, szórakoztató és élvezetes játékokból, melyek közül lehetőleg több területről is válogasson a szülő: pl. logikai, kézügyesség-, memória-, szókincs-, figyelemfejlesztő, írást-olvasást segítő és egyéb képességfejlesztők, pl. kreativitást, szociális készséget, finommotorikus mozgást, általános műveltséget. Sőt, legtöbbjük kapható lányos és fiús változatban is, hogy még testre szabottabb lehessen az iskolakezdéshez megfelelő alapokat adó szórakozva tanulás.

Nagyszerű választás bármely, színes képekkel ellátott memória játék, hiszen a gyermek agykapacitása az iskola megkezdésével folyamatos igénybevételnek lesz kitéve. Az alap elvárás egy iskolás felé, hogy rögzítse, amit lát, hall és olvas, amit később pontosan kell majd visszaadnia, és érdemjegyeit is ennek a függvényében szerzi majd be.

Társasjáték választékból nincs hiány, és a gyerekek nagyon szeretik az efféle időtöltést. Különféle készségekre épülő kategóriák közül lehet válogatni. Akárcsak a sokféle variációban kapható kirakósokból, mint például a színes golyókat és mintakártyákat tartalmazó Trükkös ujjak, vagy a változatos puzzle-ok.

Az írás képességét is elsajátítják idővel a lurkók, melyhez szükség van a szem és kéz együttmozgására, s hogy a füzetbeli vonalvezetés könnyebben menjen a számukra, a rajzoláson kívül ügyességüket segíthetjük például a többféle feladatlapot tartalmazó íráselőkészítő golyóvezető játékkal, ami egy tábla színes golyókkal, kacskaringós ösvényekkel. Ugyanezt a célt szolgálják pl. a labirintusos játékok, melyek a tájékozódási készséget ugyanúgy fejlesztik.

A gyermeki logika épülését háromszög dominó játék is segítheti, amely a hagyományostól eltérően, kis háromszög formájú részek összeillesztéséből áll, egyszerű alapszámozással a sarkokban, így a csemete a számok megismerését is megkezdheti.

.