Vas megyében tovább mérséklődött az álláskeresők száma

2014.08.19. 21:21

Vas megyében tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Júliusban az elmúlt év azonos időszakához képest csaknem 30 százalékkal, az előző havinál pedig 2 százalékkal kevesebben szerepeltek a kirendeltségek nyilvántartásában - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja kedden az MTI-vel.

    Az év hetedik hónapjában 5721 álláskeresőt regisztráltak. A munkaügyi központ adatai szerint a megye valamennyi térségében kevesebb az álláskereső, mint egy évvel korábban: a csökkenés mértéke Celldömölk, Sárvár, Szombathely és Vasvár vonzáskörzetében meghaladta a 30 százalékot, Kőszeg és Szentgotthárd térségében 20-25 százalék közötti volt a mérséklődés, a kőszegi kirendeltség területén pedig közel 19 százalékkal volt kevesebb az álláskereső, mint tavaly júliusban.


    Vas megyében a nyár második hónapjában 4,9 százalék volt az álláskeresési ráta, 1,8 százalékponttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szombathely térségében 4 százalék alatti volt a mutató és Kőszeg vonzáskörzetében is a megyei átlag alatti. Megyén belül a legmagasabb a ráta Vasvár környékén, ahol a gazdaságilag aktív népesség 8,3 százaléka regisztrált álláskereső.


    A regisztrált álláskeresők 24 százaléka legalább 1 éve nem talált állást. A nyilvántartásban szereplők közel 35 százaléka legfeljebb 8 általános iskolát végzett. Az alacsony iskolai végzettségű álláskeresők aránya megyén belül azokban a térségekben a legmagasabb (Celldömölk és Vasvár vonzáskörzetében), ahol egyébként is a legmagasabb a munkanélküliség.  


    Az álláskeresők 12 százaléka (684 fiatal) pályakezdő. Júliusban 225 pályakezdő regisztráltatta magát álláskeresőként, közülük 128-an első alkalommal szerepelnek a nyilvántartásban. A regisztrációból kilépők (197 fiatal) több mint 30 százaléka tudott elhelyezkedni a nyílt munkaerő-piacon, több mint 10 százalékuk a közfoglalkoztatásba, 9 százalékuk pedig a munkaerő-piaci képzésbe kapcsolódott be.


    A nyár második hónapjában 1147 új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, amelyek több mint feléhez (588 álláshelyhez) igényeltek anyagi támogatást a munkáltatók.


    Az önkormányzatok, valamint az intézményeik munkaerő-piaci programot indítottak a diákok számára, amelynek keretében júliusban 297 nappali tagozatos tanuló tudott nyári munkát vállalni. A diákok foglalkoztatása mellett a támogatott üres álláshelyek meghatározó hányadát továbbra is a közfoglalkoztatók kínálták.


    Támogatás nélkül legnagyobb számban a feldolgozóipar (gépipar, élelmiszeripar), valamint a munkaerő-kölcsönző cégek ajánlottak munkalehetőséget, de a kereskedelemben valamint a szállítás, raktározás területén is jelentős számban nyílt lehetőség az elhelyezkedésre.

.