Komárom-Esztergom is kiemelt járműipari központ szeretne lenni

2014.03.05. 16:17

Komárom-Esztergom megye kiemelt járműipari központtá nyilvánítását kéri a kormánytól, erről szándéknyilatkozatot írt alá szerdán a kormánymegbízott, Tatabánya országgyűlési képviselője, a város polgármestere, a megyei közgyűlés elnöke és a tatabányai főiskola megbízott rektora.

    A felek egy olyan kormányhatározat elfogadását kezdeményezik, amelyben a kormány a megyét kiemelt járműipari központtá nyilvánítja.

    Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott elmondta, a megye gazdasági ereje, a gépjárműiparban tevékenykedők száma indokolttá teszi a kérést, hiszen az Esztergomban működő Suzuki mellett Tata, Tatabánya és Oroszlány ipari parkjaiban is jelentős beszállítói tevékenység folyik.

    A kormánymegbízott a Bridgestone gumigyárra utalva hozzátette, hogy a megyei munkaügyi központ közreműködésével jelenleg is zajlik a gumigyár következő ötszáz munkatársának kiválasztása.

    "Komárom-Esztergom megye sikeresen hajtotta végre a gazdasági szerkezetváltással kapcsolatos feladatait. Foglalkoztatási mutatói az országos átlagnál kedvezőbbek, az egy főre jutó termelékenységi mutatója majd másfélszerese az országos átlagnak" - mondta el Bencsik János. Az országgyűlési képviselő hozzátette, a kiemelt járműipari központtá nyilvánítással a hosszú távú stratégiai tervezésnél biztosítható a térség fejlődésének elősegítése, valamint a felsőoktatás, a járműiparhoz és a mechatronikához kapcsolódó tudás fejlesztése.

    Jandala Csilla, az Edutus Főiskola megbízott rektora ismertette, a főiskolán vannak tapasztalatok mechatronikai mérnök-képzésről és két héttel ezelőtt adtak át egy ipari lézerlaboratóriumot, amely országosan egyedülálló módon oktatásra, kutatás-fejlesztésre és kisszériás gyártásra is alkalmas.

    A 950 millió forintos beruházás során a Térségi Integrált Szakképző Központban (TISZK) két lézerberendezést és megmunkálócellát telepítettek, majd a főiskolán négy oktató- és mérőszobát alakítanak ki. A fejlesztés oktatási jelentőségét mutatja, hogy Magyarországon 500 ipari lézer működik, lézertechnológiai képzés viszont eddig sehol nem volt. Az Edutus Főiskolán 2012-ben indult el mechatronikai mérnök alapszak lézertechnikai szakiránnyal.

    A lézer kutatási feladatokra is alkalmas, egy induló, sokmilliós kutatási projektet is kiszolgál, amely az Edutus Főiskola, a győri Széchenyi István Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével zajlik.

    A szándéknyilatkozatot a kormánymegbízott, az országgyűlés képviselő és a megbízott rektor mellett aláírta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, és Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere. A szándéknyilatkozat aláírásán részt vett Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kormány 2012 decemberében nyilvánította kiemelt járműipari központtá a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot.

A kiemelt járműipari központtá nyilvánítással együtt a kabinet felkérte a nemzetgazdasági, a nemzeti fejlesztési és az emberi erőforrások miniszterét, hogy szakpolitikai hatáskörükben eljárva Zalaegerszeg-Szombathely-Szentgotthárd térségében a gépipar és elektronikai ipar fejlesztéséhez kapcsolódó intézkedéseket kezeljék prioritásként.

A témában 2013 januárjában tartottak egy nagyszabású konferenciát Szombathelyen.

.