A szombathelyi Körmendi út környékét ezentúl sokkal kevésbé árasztja el a bűz

2017.01.20. 19:34

Átadás volt a Vasivíz telephelyén.

A szombathely.hu híradása szerint a megyeszékhely csatornarendszerének kiépítése Éhen Gyula polgármesterségének idejére, 1898-ra tehető. A kialakított csatornarendszer 35 százaléka egyesítetett rendszerű, azaz egy rendszeren vezetik el a szennyvízet és a csapadékvízet. Esőzések idején a szennyvízzel együtt nagy mennyiségű csapadékvíz érkezik a gyűjtőhálózaton keresztül a szennyvíztisztító telepre. A tisztítási technológia túlterhelését megelőzve a többletvizet a záportározóba vezeti a szolgáltató, amelyet a ’70-es évek közepén alakították ki.

Egy 2005-ben indult beruházás keretében a záportározó első kazettájának betonozása megvalósult, de a tároló mintegy kétharmada továbbra is betonlapokkal kirakott földmedence maradt.

A tározó másik része – ami csak a nagyobb esőzések alkalmával telt meg – nem volt egyenletes aljzatú, így nem lehetett hatékonyan tisztítani. Ez okból kifolyólag az esőzések után a környéken élőket zavarhatta a szaghatás. A mostani beruházással 7200 négyzetméteres felületen betonozták ki a záportározót. Ennek köszönhetően a 8600 köbméter térfogatú tározó teljes felülete jól tisztántarthatóvá vált (az ehhez szükséges célgép beszerzése folyamatban van), így a szaghatás minimalizálható, amivel a Körmendi út környékén élők komfortérzetének javulása várható.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.