Együttműködik a Vas megyei iparkamara és az ELTE Szombathelyen

2017.02.06. 16:23

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hétfőn Szombathelyen.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központjában aláírt megállapodásról  Németh István, az egyetem szombathelyi koordinációs rektorhelyettese elmondta: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az ipari kutatás is mielőbb megjelenjen Szombathelyen, ezért olyan műszerközpontot alakítanak ki, amely a kutatást szolgálja és képes bizonyos szolgáltatásokat is nyújtani a régió ipara számára.

Mezey Barna, az ELTE rektora azt hangsúlyozta: a szombathelyi egyetemi központ és az ELTE február 1-jével hivatalossá vált integrációja új fejezetet nyithat az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint Szombathely, illetve Vas megye életében is. Az egyetem - kihasználva a duális képzés nyújtotta lehetőségeket - a maga eszközeivel szeretné minél jobban kiszolgálni a régi gazdaságának igényeit. A helyi gépészmérnökképzés, a sport- és egészségtudományi képzések fejlesztése éppúgy érdeke a nemzetgazdaságnak, a régiónak, mint az egyetemnek - mondta a rektor.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott: véget ért a vita arról, hogy át lehet-e úgy alakítani a magyar felsőoktatást, hogy az jobban közelítsen a gazdaság igényeihez. A magyar felsőoktatás fejlesztésének extenzív szakasza véget ért, olyan intenzív szakasz következik, amelyben a minőségre kell törekedni - mondta.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a helyi gazdaság szereplői, a Savaria Egyetemi Központ és Szombathely önkormányzata korábban is együttműködött, ennek a közös munkának az eredménye egyebek között, hogy megindulhatott Szombathelyen a gépészmérnökképzés.

.