Nem kellett robbantani Rábahídvégnél

2017.02.08. 14:09

A jégtorlasz megbontásának egyedüli lehetséges módja az irányított robbantás lett volna.

Fotó: szabadföld.hu/MTI

Két jégtörő indult útnak Tiszadobról, hogy a megvédjék a tiszalöki vízerőművet a feltorlódott jégtől - mondta el az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

Siklós Gabriella beszámolt arról, hogy kedd este Rábahídvégnél feltorlódott jégtorlasz veszélyeztette a híd tartópillérjét, azonban a jégtorlasz azóta megmozdult, így nem kellett robbantani.

A Szamos jelenleg jégmentes, a Tiszán Zsurk és Győröcske (Záhony és Dombrád) között 22 kilométeren van jégtorlasz.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokú jeges árvíz elleni védekezési készültséget rendelt el a Rábán - közölte az MTI-vel kedden Bíróné Dugmanits Ágnes védelemvezető-helyettes.

A tájékoztatás szerint a Vas megyei Csákánydoroszló és Rábahídvég környékén alakult ki nagy és hosszú, a folyó teljes keresztmetszetét kitöltő jégtorlasz. A csákánydoroszlói közúti híd környezetében megállt jég csak lassan oszlik fel, ezért ott és az alsóbb szakaszokon az igazgatóság szakemberei figyelőszolgálatot tartanak fenn.

A vízügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a felszakított jégből a levonuló árhullám bárhol, - különösen a szűkületekben - torlaszt emelhet, amely visszaduzzasztja a folyót, amely ezért kiléphet a medréből.

A Rába folyó megközelítése  a kritikus szakaszokon (Csákánydoroszló, Körmend, Rábahídvég) rendkívül veszélyes, ugyanis a vízszintemelkedés gyorsabb lehet, mint egy jég nélküli árhullám esetében, így a menekülési útvonalakat is elzárhatja. Ezért a védelemvezető-helyettes azt kéri, hogy a jégzajlással érintett folyópartokat senki ne közelítse meg.

.