Kik fenyegettek, kiket fenyegettek? - pró és kontra a Jordán-ügyben

2017.03.16. 11:00

Összefoglaljuk mindazt, amit jelenleg tudni lehet.

Ha csak ezt a hetet nézzük, már akkor is elmondhatjuk, hogy mozgalmas napok vannak mögöttünk, legalábbis ami a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázata kapcsán kialakult helyzetet illeti. 

Először hétfőn az ATV Csatt című műsorában Jordán Tamás jelenlegi igazgató és Eperjes Károly, az igazgatói pályázatokat véleményező bizottság egyik tagja beszélgetett. Majd kedden, ugyancsak az ATV-ben, de az Egyenes beszéd című műsorban megszólalt az időközben visszalépett másik pályázó, Dér András is. Szerdán pedig megjelent K2 Színház alapítóinak, Benkó Bencének és Fábián Péternek egy nyílt levele, amelyben azt írták, Eperjes "valótlanságot állított" velük kapcsolatban.

Az olvasó pedig valószínűleg kapkodja a fejét, hogy most akkor mi a helyzet, tulajdonképpen kik fenyegettek, kiket fenyegettek? Összeszedtük, ki mit mondott mindezzel kapcsolatban.

Eperjes Károly

Tisztességtelen, morális támadás történt, amivel az egyik pályázót (Dér Andrást - a szerk.) hátrányos helyzetbe hozták. Hogyan lehetne egy olyan helyzetben szakmai döntést hozni, amikor az egyik felet megfélemlítették és visszaléptették még a verseny előtt? - tette fel a kérdést a művész.

Azt is elmondta, hogy politika nem játszott közre a döntésben.

Utalva a K2 Színház alapítóira, Benkó Bencére és Fábián Péterre, Eperjes később azt mondta, értesülései szerint két fiatal rendezőt megfenyegettek, akik támogatták Dér András pályázatát.

Dér András

"A kialakult botrányos körülmények nem teszik lehetővé, hogy az abban foglalt szakmai és művészeti célokat megvalósuljanak" - írta Dér András abban a közleményében, amelyben visszalépését indokolta.

Az Egyenes beszéd című műsorban kifejtette: a színház első tíz éve után ő más színházat csinálna Szombathelyen, ezért indult az igazgatói posztért. Ám egy színházat pályázott meg, és nem egy „politikai szimbólumot”. Úgy érezte, hogy egy „háborús helyzetbe került”, amelyet a különböző Facebook-diskurzusok, a média és a nagypolitika kreált. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Jordán Tamással soha nem volt személyes konfliktusa.

„Nem fenyegettek meg, de olyan irányba terelgettek, amerre nem akartam menni” - mondta még. Pályázata nyilvánosságra kerülésének az lett az eredménye, hogy az anyagot "szétszedték, kicsavarták, a kontextusából kiragadva az ellenkezőjére fordították", és azokat az embereket, akikkel dolgozott volna, "így meg lehetett találni, el lehetett velük beszélgetni". (Példaként egy fiatal rendezői csoportot említett, négy fiút és egy lányt, akik elbizonytalanodtak, hogy most "egy politikai katyvaszba kerültek bele".)

Jordán Tamás

Az igazgató hiába kérte, nem segítettek megérteni, mire gondolt Dér András, amikor azt mondta, hogy pályázatát a kialakult „botrányos helyzetre” tekintettel vonja vissza. Ha voltak az eljárás folyamán „botrányos helyzetek”, akkor azok a szombathelyi közgyűlésben voltak, ahol – Jordán Tamás beszámolója szerint – a kormánypárti képviselők részéről olyan mértékű inszinuáció érte, hogy ha akarná, bármikor sikerrel nyerhetne velük szemben személyiségi jogi pereket.

Tudomása szerint az történt, hogy a K2-es társulat két rendezője írásba adta Dér Andrásnak, hogy igazgatása alatt vállalnának rendezői munkát a színházban. Erre Dér természetesnek vette, hogy akkor a társulat is szerepelni fog, ezt bele is írta a pályázatába. Valaki azonban kiszivárogtatta a dokumentumot, amit a K2-es társulat tagjai megismerve kérték Dért, hogy tegyen nyilatkozatot a tévedéséről, különben ők teszik meg, tudniillik, hogy nem vállaltak szereplést. Dér ezek után vissza vonta a pályázatát. 

Benkó Bence és Fábián Péter nyílt levele

Tisztelt Eperjes Károly!

Ön azt állította az ATV “Csatt” című műsorában, hogy minket megfenyegettek, amiért aláírtunk Dér András pályázatához. Ezzel szemben minket nem fenyegetett meg senki semmilyen oldalról, sem azért, mert aláírtunk Dér András pályázatához, sem másért. Mielőtt bármilyen további félreértésre adnánk okot, megismételjük egyszerűbben is: NEM FENYEGETETT MEG MINKET SENKI, SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT.

Felszólítjuk Önt, hogy nyilvánosan vonja vissza ezt a kijelentését, és kérjen bocsánatot a K2 Színház egész társulatától, amiért valótlanságot állított rólunk, Jordán Tamástól, amiért ezt a hazugságot érvként használta fel a vele való vitában, és a tv-nézőktől, akiket félrevezetett.

Tisztelettel, Benkó Bence, Fábián Péter

A folytatás

Szombathely önkormányzata március 27-én rendkívüli ülést tart, amelyen várhatóan döntenek majd a Weöres Sándor Színház újabb ügyvezető igazgatói pályázatának kiírásáról is - ezt tudta meg az MTI az elmúlt hét péntekén városházi forrásból.

.