Ők kaptak idén Dr. István Lajos-díjat

2017.03.24. 13:48

Ezúttal is két díjat adott át az alapító.

A Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában megrendezett ünnepség keretében Pusztay János, a díj alapítója idén is átadta a Dr. István Lajos-díjakat.

Az elismeréseket 2011 óta ítélik oda olyan helyi szakembereknek, akik a 2007-ben elhunyt névadó, István Lajos professzorhoz hasonlóan  helyben (Szombathelyen, illetve Vas megyében) tevékenykednek, ám munkájuk országos, de akár nemzetközi mércével is minőséget képvisel.

Minden évben két díj talál gazdára, nem volt ez másként 2016-ban sem.

A díjról fontos tudni, hogy arra nem lehet pályázni, az alapító fenntartja magának a jogot, hogy szakemberekkel folytatott konzultációk alapján válassza ki a díjazandó személyeket.

A díjjal emlékérem és szerény anyagi elismerés jár.

Dr. István Lajos Életműdíjban részesült: Török Gábor

Szombathely színes, sokrétű kulturális palettáját gazdagítják az amatőr zenei műhelyek, klubok, színi egyletek és más kulturális formációk. Közülük az egyik a Ferrum, amely 1976-tól 2000-ig “csak” színpadként jegyezte, 2000 óta pedig színházi társulásként, egyben közhasznú szervezetként is definiálja önmagát. A Ferrum Színházi társulás az utóbbi 30-40 évben képes volt megőrizni és átmenekíteni a vasra jellemző értékeket: a szilárdságot, a keménységet, az eredet vállalását, a folytonosságot. Ahogy a római cézárok mondták: Recipe Ferrum! Légy kemény!

Török Gábor kezdettől fogva motorja, művészeti vezetője és egyik rendezője a Ferrum Színházi Társulásnak. Török Gábor 1991-ben a Kiváló Együttes címet, 2003-ban a Csokonai díjat érdemelte ki a Ferrummal. Neki köszönhető, hogy a vasi régióban a Ferrum mutatott be először abszurd műveket, de a hazai drámairodalom "új hullámának" képviselőit – pl. Bereményi, Czakó, Császár, Darvasi, Kárpáti, Schwajda, Tolnai és mások darabjait – is Török Gábor rendezéseiben láthatta először a szombathelyi közönség.

Dr. István Lajos Innovációs Díjban részesült: Kalló Zsolt, a Capella Savaria művészeti vezetője, koncertmestere és szólistája

Kalló Zsolt 1990-ben kitüntetéssel végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Eszter növendékeként. 1988-89-ben Végh Sándornál is folytatott tanulmányokat Salzburgban. Bejárta a világot több rangos kamaraegyüttes koncertmestereként (Sonora Hungarica, Aura Musicale, Concerto Armonico, Orfeo Zenekar), de szólistaként is ismertté vált TV-, rádió- és CD-felvételein keresztül. Az Authentic Quartett és a Trio Antiqua alapítója. Régizenei kurzusok meghívott tanára. Jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és a győri Széchenyi István Egyetem, Varga Tibor Zeneművészeti Intézet docense. 2008-ban Halász Ferenc-díjjal tüntették ki az oktatásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. 2010-ben DLA doktori címet szerzett. Tomasini, Kraus, Michael Haydn hegedűversenyeinek magyarországi bemutatója is az ő nevéhez fűződik. 2014-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Németh Pál alapította az együttest. 1992-től Kalló Zsolt az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. Hangszereik eredeti XVIII. századi mesterek munkái, vagy ezek másolatai. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók. Több mint 80 hanglemezük készült.

Forrás: szombathely.hu. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Galéria

SzombathelydíjIstván Lajos
.