Tűzgyújtási tilalom van, mégis hat szabadtéri tüzet kellett oltani Vas megyében

2017.03.06. 13:33

Összesen tizenkét tűzeset, három műszaki mentés történt március első hétvégéjén. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összefoglalója.

Zalaháshágy külterületén két hektáron száraz fű, valamint ötszáz négyzetméteren elhanyagolt szőlőtőkék égtek március 3-án. A tüzet a körmendi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el. Az esetnél személyi sérülés nem történt. 

Kisméretű zöld kuka égett Szombathelyen a Szűrcsapó utcai üzletközpontnál március 3-án. A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezés előtt a helyi gondnok a tüzet eloltotta, személyi sérülés nem történt.

Szőlőskertben gyújtott szárazfű és gaz tüze terjedt az erős szélben a szomszédos gyümölcsös aljnövényzetére Gyöngyösfaluban az Ady Endre utcában március 3-án. A tüzet a szombathelyi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Szárazfű, fiatal fenyves égett egy hektáron Zalalövő és Irsapuszta között március 3-án. A tüzet a körmendi, lenti hivatásos és a zalalövői önkéntes tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltottak el. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Családi ház kéményében a felgyülemlett korom égett Jánosházán a felszabadulás utcában. A tüzet porraloltó készülék segítségével sárvári hivatásos és a jánosházi önkéntes tűzoltók oltották el. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Családi ház külső falán elhelyezett villanyóra szekrény, a benne elhelyezett elektromos berendezések és vezetékek égtek Szombathelyen a Szent István király utcában március 4-én. A szombathelyi hivatásos egység kiérkezése előtt a tüzet a tulajdonos egy tűzoltó készülékkel eloltotta. A tűzoltók az épületet kiszellőztették. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Társaház harmadik emeleti magasságában egy négyzetméteren a vakolat megmozdult, meglazult Kőszegen az Írottkő utcában március 4-én. A kőszegi önkormányzati tűzoltók a homlokzatot átvizsgálták, biztonságosnak találták, azonban az épületnél a járdát a gyalogos forgalom elöl lezárták. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Telket határoló kerítés mellett cserjés, bokros, száraz növényzet égett Nagygeresden a Szabó Lajos utcában március 4-én. Az erős szélben gyorsan terjedő tüzet a sárvári hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Ötven négyzetméteren fanyesedék és autógumik égtek Szombathelyen a Söptei úton március 4-én. A szombathelyi hivatásos tűzoltók öt vízsugárral, kéziszerszámokkal és egy munkagép segítségével oltották el a tüzet. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Körülbelül ötszáz négyzetméteren gaz, avar, szárazfű égett Bobán a Berzsenyi utcában március 4-én. A tüzet a celldömölki önkormányzati és az egyházashetyei önkéntes tűzoltók egy vízsugárral és kézi szerszámokkal oltották el. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Lakóház három helyisége égett Vasváron a Nagymákfa utcában március 4-én éjjel. A vasvári önkormányzati és körmendi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy propán-bután gázpalack is felrobbant az épületben. A tüzet három vízsugárral, kéziszerszámok és hőkamera segítségével oltották el.  Az oltási munkálatok közben a tűzoltók egy elhunyt embert találtak az épületben. A tűz a tetőszerkezetre nem terjedt át, azonban a fa födémszerkezet nagymértékű sérülése miatt a ház lakhatatlanná vált. A tűzeset okainak kiderítése céljából a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat a rendőrséggel közösen helyszíni szemlét végzett és tűzvizsgálati eljárást indított.

Tóba fulladt embert kellett kiemelni a szombathelyi hivatásos tűzoltóknak március 5-én. Az elhunytat a Szombathely Körmendi út melletti négyes számú horgásztóból kéziszerszámok segítségével emelték ki rendőrségi helyszínelés ideje alatt.

Száraz fű, aljnövényzet és trágyakupacok égtek Ostffyasszonyfa külterületén március 5-én. A sárvári hivatásos és csöngei önkéntes tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet. A tűzesetnél személyi sérülés nem történt.

Körülbelül ötven négyzetméteren száraz fű, avar égett Bobán a Berzsenyi utcában március 5-én. A celldömölki önkormányzati és az egyházashetyei önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a közelben lakók eloltották. Az esetnél személyi sérülés nem történt.

Felborult egy személygépkocsi a 76-os számú főúton Ozmánbük és Hagyárosbörönd között. A körmendi hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, kerekeire állították, a közúti akadályt megszüntették március 6-án hajnalban. A közlekedési balesetben nem sérült meg senki.

.