És más hírek az elmúlt napokból, amelyekről talán lemaradt.

Kilencvenöt éves a szombathelyi Káldy Lajos festőművész. 
Édesapja, Káldy Ferenc a MÁV-nál portásként dolgozott, édesanyja háztartásbeliként nevelte az öt fiúgyermeket. Lajos bácsi ötödik gyermekként született Csipkereken 1922. április 1-én. Csipkereken 1928-ig élt. Kőszegen négy elemi iskolát, majd Szombathelyen négy polgári iskolát és három év tanonciskolát végzett. Mérlegképes könyvelő lett. Katonaidejét Szombathelyen a III. Önálló Légvédelmi Gépágyús Ütegnél töltötte. Frontszolgálatát Galíciában, Felvidéken, Szlovákiában és Kárpátalján töltötte. 1945. március 26-ig volt hadikórházban.
A katonaság után mérlegkészítői mestervizsgát szerzett. A felszabadulás után 3 hónapig a Martineum Nyomdában segédmunkásként, majd tíz évig a Pamutiparnál, karbantartó lakatosként dolgozott. Tanulmányait levelező tagozaton folytatta, 1957-ben a Gépipari Technikumban érettségizett. 1958-tól az Ipari Szakmunkásképző Intézetben - 25 éven át - tanárként dolgozott 1982-ig, nyugdíjba vonulásáig. Tanári diplomáját földrajz-rajz szakon Pécsett szerezte.
Rajzolni, festeni munkaideje után járt. 1947-től festett. Mesterei Jaksa István, Radnóti Kovács Árpád és Burány Nándor voltak.
Forrás: szombathely.hu. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Gidófalvy Attila a napokban Facebook-oldalán közölte, hogy kilépett a Lordból.
"30 év után, 2017. április 21-től nem vagyok a Lord zenekar tagja. Döntésemet hosszadalmas mérlegelés után (hiszen volt időm most bőven) fájó szívvel hoztam meg, amiben nem játszik szerepet a betegségem, mert továbbra is zenélek és annak, aki szereti azt, amit nyújtani tudok a színpadon, megtalál.
A részletek, úgy gondolom kizárólag rám és a zenekarra tartoznak, és nem kívánom nyilvánosságra hozni. Mindenkinek köszönöm azt a sok-sok szeretetet, amit 30 éven keresztül kaptam tőletek. Köszönöm, hogy a kórházi megpróbáltatások alatt is, lélekben mindvégig mellettem voltatok. További sok sikert kívánok a Lord zenekarnak."
Gidófalvy hozzátette: nem haragszik senkire és csak a szépre emlékezik.
A Lord vasárnap hosszú közleményben reagált zenésztársuk kiválására, amelyet ők is Facebook-oldalukon tettek közzé.
"Optimális esetben egy ilyen szituációban, diszkréten és látszólag korrekt módon, a pontos részletek ismertetése nélkül szoktak folyni az események. Mi viszont –mivel a zenekar által szeretett és tisztelt zenésztársunkat érték komoly és sok esetben vérlázító vélemények- mégsem ezt tesszük. Ebben az esetben viszont elkerülhetetlen, hogy az eredeti tervek szerint bizalmasan kezelendő, csak a zenekarra tartozó információkat legalább kisrészben érintsük anélkül, hogy a Gidót megbántanánk.
Az elmúlt közel 30 évben a billentyűs kérdés nehézkesen alakult a zenekar számára. Gidó egyéb elfoglaltsága miatt Őt folyamatosan helyettesíteni voltunk kényszerűltek. Nem volt egyszerű elfogadni sem a közönségnek, sem a zenekarnak, hogy Gidó, amikor a másik zenekar játszik, nem oda keres helyettest, hanem a Lordba. Sok Őt helyettesítő ember megfordult a zenekarban, de ezek mindíg félmegoldásnak bizonyultak. Nyílván nehezen elvárható egy szabadúszó zenésztől, hogy az „alkalmi tagság” elég motiváció legyen a közönség által jogosan elvárt teljes odaadásához. De Ti, a közönség a félmegoldásokat is toleráltátok, holott az sokszor a zenei minőség rovására is ment és nagyban nehezítette a színpadi munkát. De ezt a helyzetet nem mi okoztuk. Nem volt jó nekünk, de nem volt más választásunk. Azaz lett volna, de a zenekar végülis úgy döntött, hogy tolerálja ezt a helyzetet a Gidónak. Ő azt szerette volna, hogy amikor a Karthago jatszik, akkor a Lord ne álljon színpadra. Ezt mi nem engedhettük meg.
Ebből is csak az látszik, hogy neki a Lord a másodlagos zenekara volt.
2015-ben a turné előtti utolsó pillanatokban derült ki, hogy az addig Gidót helyettesítő Török Józsi nem szándékozik többet jönni. Akkor jutott Gidó eszébe Márk, akit jó embernek és jó zenésznek tartott. Ezért elhívta közénk.
Márk azonnal a segítségünkre sietett és amelett, hogy az egyetlen közülünk, akinek fix, minden hétköznapot betöltő munkája is van, pár napos felkészülési idő alatt 36 dalt tanult meg. Már a próbák alatt lehetett látni, hogy nem akar megúszni helyzeteket és szakmai maximalizmusa nem megy el olyan dolgok mellett, ami felett akár a zenekar is átlendült volna. Ez más volt, mint amit eddig tapasztaltunk ezen a poszton. Komoly munkába és ötletelésekbe kezdtünk vele, aki sok dolgot jobban látott kívülről, mint mi belülről. Elkezdtünk együtt játszani. Márk hosszú ideig honorárium nélkül jött és játszott a zenekarral. Odaadása egyértelmű volt.
Akartuk őt és a szakmaiságát. Nem akartuk elveszíteni, és ezért zenekari tagságot ajánlottunk neki. Nem törtetett. Nem Ő furakodott. Gidó hívta, mi pedig a folyamatos jelenlétére tartottunk igényt. Nem akartunk több helyettest megszokni, betanítani, minden évben újra kínlódni. Szakmaisága még feljebb emelte a dalokat. Több mint két éve minden bulin játszik. Józansága, precízsége, folyamatos be- és kiszámíthatósága nélkülözhetetlen kezdett lenni. Már-már az volt az érzetünk, hogy Gidó a vendég. Néha megjött, azután ismét nem láttuk egy ideig. Jelenléte azon múlt, hogy a másik zenekarának mennyi koncertet sikerül tető alá hoznia. Gondoljatok a gyakorlatra. Senki mással nem fordult ez elő. Mi mindig minden bulin Veletek voltunk. A Márk is. Az egész állapotot az idézte elő, hogy a Gidó rengetegszer nincs a színpadon a Lorddal. Nekünk pedig –a Márknak köszönhetően- így egyetlen bulit sem kellett lemondanunk.
Erős Attila tervezett szólólemezéhez kérte a Márk szakmai segítségét már az ismerettségük elején, mert azt látta, hogy ez az iszonyú méretű lelkesedés az övéhez hasonló. Ekkor indult minden ... 
A zenekar időközben kérte az Attillát, hogy Lord lemez készüljön, ne szólólemez. Attila azt érezte, hogy most mást szeretne. Valami olyat, amit az addigi billentyűs kollégával nem tud. 
Gidó világosan jelezte, hogy nem is szeretne ebben segíteni. Márk nagyon kérte a Gidót, hogy játszanak együtt az új dalokban, de Gidó végülis nem élt a lehetőséggel. Így a Lord 45 lemezen nem játszik. Nem ki lett hagyva (!!!)
2016 januárjában Márk felvetette az ötletet, hogy mi lenne, ha 45 éves jubileumi buli a Budapest Aránában lenne. Megmosolyogtuk... Ő azt mondta, hogy megszervez egyedül mindent, csak higyjünk magunkban és a közönségben. Ismét megmosolyogtuk, de határozottsága és a benne égő tűz leírhatatlan mérete miatt áldásunkat adtuk rá. Három nap múlva szólt, hogy lefoglalta 2017 február 11-ét és talált egy szponzort, aki szinte gyerekkori barátja és hogy megcsináljuk. Gyakorlatilag egyedül minden tekintetben –leszámítva és nem kevésbé tisztelve Zsolt barátját- tető alá hozta a 45 éves Jubileumi koncertet. Gondoljatok bele. Egy ember. Napi munkája volt vele egy éven át. Közben turné, család, munka. Ma már tudjuk, mit jelentett ez a koncert mindannyiónknak. Gidó a betegsége miatt az Aréna felkészülésben is korlátozott volt, amit mindenki tolerált. Azt is tolerálta mindenki, hogy az új lemez egyetlen dalát sem tanulta meg. Sőt azt is tolerálta volna, hogy amíg Ő nem gondolja másképp, a zenekar visszavárja és játszik vele az idők végezetéig, hiszen az állapotától függetlenűl megszólalnak a billentyű szólamok a Márk által. Másként gondolta. Úgy döntött, hogy végleg elhagy bennünket.
Ezt a zenekar három tagjával közölte csak és abban is azt említi levele végén, hogyha a zenekar a betegségére hivatkozva tesz közleményt, akkor nyílvánosságra hozza az említett levelet. Ez zsarolás. Nem korrekt dolog. Erős Attillával kiválási szándékát nem is közölte. A személyes találkozást kerülte, és gyakorlatilag egyetlen összejövetelt sem szervezett meg a Lordnak, amin ezt megbeszélhettük volna, miközben a másik zenekarral már szallonnát sütögettek a napokban. 30 év után így ment el tőlünk. Nem kis kalamajkát maga mögött hagyva.
A felétek közölt facebookos kommentje egyértelmű és akár korrektnek is mondható lenne, ha a sorok között nem lenne érezhető valami sértettség, amire egyértelmű, hogy az Őt szeretők azonnali találgatásokba kezdtek. Tudomásunk van arról is hogy sok „Ős”-rajongót félretájékoztatott a távozását kiváltó okokról. Azok már szavaikat meg nem válogatva kezdtek pocskondiázni. Nem teljesen korrekt az sem, hogy az általa indukált facebook kommenteket nem moderálja és nem véd meg valakit, aki Őt a kezdetektől kisegítette abban, hogy amikor máshol játszik, a Lord-ban ne legyen baj. A Márk nevéhez sok dolog fűződik még, de a legfontosabb, hogy mi szeretjük Őt, szeretünk vele zenélni, és szeretnénk tudatni veletek, hogy a helyzetet néhányan rosszul látjátok. Az teljes igazság feltárása ugyanakkor sok sebet nyitna fel és az komoly gondot okozna sokaknak. Ezért kerünk benneteket, hogy vegyétek tudomásul egyértelmű állásfoglalásunkat, miszerint aki a Márkot bántja, a zenekart bántja. Ez a srác többet tett a zenekarért az elmúlt két évben, mint a zenekar többi tagja együtt. 
Nyílván lehetetlen minden kommentre konkrétan reagálni, de higyjétek el, hogy sok valótlanság terjed. Gidó magától állt a közönségnek háttal az Arénában. Nem állította Őt így be senki. Maga állíttatta így be a hangszereit. Mi sem értettük. És még sok egyéb igen furcsa gondolat terjed... Kérünk benneteket, hogy ne tegyétek. Fogjunk össze és segítsétek a zenekart. Ne engedjük, hogy rajongó és rajongó közzé ék verődjön. Képzeljétek magatokat a Márk helyébe egy pillanatra, aki soha semmilyen kárt nem okozott egyikönknek sem. Milyen érzés lehet olvasni a soraitokat pár héttel az általa tető alá hozott Aréna buli után, amiért rengeteget melózott.
Az, hogy maximalizmusa és muzikalitása megláttatott velünk és másokkal sok mindent, azt pedig köszönjük neki.
Aki szeretné érteni az érzéseit a zenekarba érkezéséről, hallgassa meg az új lemezről a Melletted vagyok című dalt, mert arról szól.
Két dolgot ne feledjetek.
Az egyik: A jelenlegi helyzetet nem a zenekar idézte elő. A Gidó a lemez megjelenést és az Aréna koncertet még megvárva, visszaérkezését ígérve egyszer csak így döntött. Elmegy. Mert el akar menni. Elfogadjuk. De mi maradunk, mert mi maradni akarunk. Itt, Nektek, Veletek.
A másik pedig, hogy továbbra is „számítunk rátok”, mert Ti is mindig számíthattok ránk.
A zenekar a témát ezzel lezártnak tekinti. Kérünk titeket, hogy tegyetek ti is így."
Fotó: archív - forrás: Rockstation

A Weöres Sándor Óvodában és az Aréna utcai óvodában (képünkön) avattak fel újabb ovi-sport pályát. 
Forrás: szombathely.hu. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Már tart a Móricz Zsigmond utca felújítása. Az utcát teljes hosszban és szélességben a Juhász Gyula utcától a Felsőőr utcáig, tehát 298,50 méter hosszan, hét méter széles útpályával, bruttó 111 millió 754 ezer 437 forint értékben újítják fel. 
Az út kétrétegű aszfalt burkolatot, a padka és a járdák térkő burkolatot kapnak. A csapadékvizet zárt rendszerű csapadékcsatorna vezeti el.
Forrás: szombathely.hu. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Az első magyar bölcsőde megnyitásának évfordulója alkalmából szerveztek ünnepséget a Városházán.
Éppen 165 éve, 1852. április 21-én nyílt meg az első bölcsőde Magyarországon - idézte fel a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.
Acsainé Végvári Katalin elmondta, azóta természetesen sok változáson ment keresztül a klasszikus bölcsőde, mostanra pedig "kistestvéreket is kapott" a mini, a családi és a munkahelyi bölcsődék bevezetésével.
    A bölcsődei rendszerben tavaly elindult változtatásoknak köszönhetően egyre elérhetőbbé válnak ezek az intézmények, hiszen minden olyan településen, ahol legalább 40 három évesnél fiatalabb gyerek van vagy legalább öt család igényli, kötelező valamilyen bölcsődét létrehozni - közölte az elnök.
Forrás: szombathely.hu/MTI. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Harmincéves a technikatanár képzés Szombathelyen, aminek tiszteleterére konferenciát rendeztek az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Forrás: szombathely.hu. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Schumann és Mendelssohn művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki budapesti hangversenyén Alon Goldstein zongoraművész közreműködésével, Joáv Talmi vezényletével a Zeneakadémián. A hangverseny programját április 28-án Szombathelyen is megismétlik.
A műsort egy különlegesség nyitja: az izraeli dirigens Schumann híres zongorasorozatát, a Gyermekjeleneteket ültette át zenekarra, de rendhagyó formában szólal meg Mendelssohn híres vonósoktettjének egyik tétele is, amelyet a fiatal szerző angliai hangverseny-körútja alkalmával, az 1. szimfónia londoni bemutatójához írt át.
    Az esten elhangzik Mendelssohn g-moll zongoraversenye, amelyet a szerzőre jellemző dallamgazdagság hat át. Alon Goldstein zongoraművész éppen Talmi vezényletével és az Izraeli Kamarazenekarral vette lemezre az alkotást. A programot Schumann 2. (C-dúr) szimfóniája zárja.
     A hangverseny programját április 28-án Szombathelyen is megismétlik - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.
    A Nemzeti Filharmonikusok május 10-én Csajkovszkij I. (b-moll) zongoraversenyét és Szergej Rahmanyinov II. (e-moll)
szimfóniáját adják elő Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével, Kovács János vezényletével a Müpában.
MTI. Fotó: archív - kaposvármost.hu

Átadták 40. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat díjait Sárváron - tájékoztatta az MTI-t szombaton Mezey Katalin, Kossuth-díjas költő, író, az Írók Szakszervezetének és az Írók Alapítványának vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Tájékoztatása szerint az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium, valamint Sárvár önkormányzata idén is meghirdette a Kárpát-medencei diákírók és diákköltők irodalmi pályázatát, valamint ahhoz kapcsolódóan április 18-21 között megszervezte a diákírók és diákköltők találkozóját, amelyre azt az ötven diákot hívták meg az idei pályázók közül, akik a zsűri szerint a legjobban szerepeltek.
    Hozzáfűzte: a pályázatokat értékelő előzsűri és zsűri tagjai voltak Baán Tibor költő, esszéista, Bertha Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, Gere Zsolt irodalomtörténész, Jámborné Balog Tünde József Attila-díjas prózaíró, Kemény István József Attila-díjas költő, író, Kontra Ferenc Márai Sándor és József Attila-díjas prózaíró, szerkesztő, Mezey Katalin, Papp Márió Hanibal Lucic-díjas költő, szerkesztő és Vörös István József Attila-díjas költő, műfordító.
    Idén is vers, próza és tanulmány kategóriában adtak át díjakat. Vers kategóriában arany oklevelet kapott Ittzés Ambrus és Móray Gergely Budapestről, ezüst oklevél elismerésben részesült Foltányi Emese Győrújbarátról és Kiss Lóránt Szegedről, bronz oklevelet vehetett át Imre Ábris és Rékai Anett Budapestről, K. Horváth Benjámin Fertődről, Körösztös Gergő Dunaújvárosból, és Miklya Csanád Máté, Kiskunfélegyházáról. A résztvevők díját Körösztös Gergőnek ítélték oda, a legjobb Vas megyei pályázó díját pedig Weeber Luca kapta Gencsapátiból. A zsűri rajtuk kívül hat pályázót részesített dicséretben.
    Próza kategóriában arany oklevelet kapott Tóth Bence Veszprémből, ezüst oklevelet vehetett át Kellerwessel Klaus Kecskemétről, Göde Anna Telkiből, bronz oklevelet kapott Török Ábrahám, Kecskemétről és Tárkányi Luca Flóra Érdről, a résztvevők díját pedig Fülöp Barnabás kapta Balatonalmádiból. A zsűri rajtuk kívül három pályázót részesített dicséretben munkájáért.
    Tanulmány kategóriában arany oklevelet kapott Fülöp Barnabás Balatonalmádiból, ezüst oklevelet vehetett át Radva Luca Bajáról, és Pipics János Sárvárról, bronz oklevélben részesült Sziráki Sarolta Budapestről. Ebben a kategóriában egy pályázó kapott külön dicséretet a zsűritől, Sárvár város különdíját pedig Pipics János vehette át.
MTI. A fotó illusztráció.

 

.