Szombathelyiek a csíksomlyói búcsún

2017.06.06. 06:40

Képgalériával.

A Csíksomlyó Expressz péntek éjfél után indult el Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy - tizenhat kocsiból álló - szerelvényként indult Erdélybe.

Szombathelyről Puskás Tivadar szombathelyi polgármester vezetésével városházi küldöttség, Köcse Tamás vezető mentőtiszt vezetésével a Vas megyei mentődolgozók vettek részt a búcsún. A búcsú egészségügyi biztosítását a Hargita megyei mentők a magyar kollégáik segítségével végezték. 

(szombathely.hu)

Az utazás hétfőig tartott, legfontosabb programja a csíksomlyói búcsú volt pünkösd szombatján. Emellett a vonat utasai vasárnap ellátogattak a Gyimesekbe, a történelmi Magyarország ezeréves határára, ahol a Kontumáci kápolnánál szentmisén vettek részt, majd a székelyföldi Madéfalván a madéfalvi, csíki székelyek ezreivel együtt emlékeztek meg a Trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról.

A Csíksomlyó Expresszt Szombathelytől Budapestig a Mátyás király tiszteletére felmatricázott mozdony húzta, a Székely Gyorssal összekapcsolt szerelvényt pedig Székelyföldig és hazafelé Budapestig a II. Rákóczi Ferenc-mozdony.

A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes, sztárvendége pedig Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész volt.

Az idei búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Galéria

.