Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött Szombathelyen az LMP és a 4K!

2014.08.11. 20:29

Budapest után elsőként az országban.

Hirdetés

Fordítva kellett volna feltenni a molinókat a falra, mert így az LMP-jén a figura jobbra tart, a 4K! Dózsa Györgye pedig balra néz – poénkodik az egyik kolléga a sajtótájékoztató előtt. Végül megegyezünk abban, hogy majd összetalálkoznak. Úgy tűnik, szükség van még némi finomhangolásra.

Én meg arra gondolok, hogy meglehetősen kevesen vagyunk, de a Szombathelyi Tv stábja megjelent; utóbbiakról azért írjuk meg, hogy ott voltak, mert azt is megírtuk volna, ha nem teszik tiszteletüket.

Hiszen mégiscsak egy a parlamentben és az önkormányzatok testületeiben is képviselőkkel rendelkező párt várta a sajtó képviselőit abból az apropóból, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Negyedik Köztársasággal.

Horváth Zoltán, az LMP városi képviselője erős felütéssel kezd. Azt mondja, hogy elkezdődött a párt szombathelyi kampánya. Majd rögtön át is adja a szót Bogáti Andrásnak, a párt vas megyei szervezete elnökének.

Nagy András, Bogáti András, Horváth Zoltán

Nagy András (4K!), Bogáti András és Horváth Zoltán (LMP)

Bogáti emlékeztet arra, hogy ami az októberi önkormányzati választásokat illeti, kongresszusán az LMP kizárta a közös indulás lehetőségét a parlamenti pártokkal. De a küldöttek azt is elfogadták, hogy a parlamenten kívüli pártokkal, civil szervezetekkel, valamint egyesületekkel van szándék a közös munkára. Ezért Budapest után most a vidéki települések közül elsőként Szombathelyen köt együttműködési megállapodást a zöld párt és a 4K!.

Nagy András következik, a 4K! alelnöke, aki nem ismeretlen Szombathelyen, hiszen indult a parlamenti választásokon.

A politikus először elárulja, hogy az együttműködés keretében a 4K! három önkormányzati képviselőjelöltet állít. Majd rendszerkritikus, szociáldemokrata, patrióta pártként írja le a 4K!-t, amelynek célja, hogy a munkahelyeket teremtsen, harcoljon a korrupció ellen, növelje az átláthatóságot, illetve erősítse a részvételi demokráciát. Úgy vélekedik, hogy az LMP is hasonló elvek mentén politizál, programalapú együttműködésüknek ez az alapja.

Horváth Zoltán veszi vissza a szót. A képviselő elmondja, harmadikutas alternatívát kínálnak „a két nagy szervezettel, illetve a szélsőjobbal szemben”, egy olyan szövetséget alkotva, amely valós megoldásokat kínál a szombathelyieknek.

Nagy András, Bogáti András

Az önkormányzati választásokon a 4K! jelöltjei az LMP listáján indulnak majd, egyikük mindjárt a harmadik helyen. A jelöltek neveit jövő héten, jelöltbemutató keretében ismertetik, két hét múlva pedig már szeretnék elkezdeni az aláírások gyűjtését.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mekkora sikere lehet az LMP–4K! szavazat-vadászatának, Horváth Zoltán úgy válaszol, hogy 2010-ben, amikor a zöld párt mindössze egyéves múlttal rendelkezett, bekerült a szombathelyi önkormányzatba. Azóta országosan és helyben is erősödött a párt, tavasszal újra megugrotta a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, és az Európai Parlamentben is ott van. 2014 őszén arra készülnek, hogy legalább megismételjék a négy évvel ezelőtti eredményt, az ennél merészebb cél pedig az, hogy frakcióval rendelkező párt legyenek, illetve, hogy minél több bizottsági helyet szerezzenek.