Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Falco üzemének füstje ellen (Frissítve!)

2015.10.09. 17:34

A Jobbik pedig vasárnap sajtóközleményt adott ki.

Petíció megfogalmazásával és aláírásgyűjtő kampány indításával követelik, hogy mielőbb szereljenek fel a szombathelyi Falco-gyár füsttel kevert vízgőzt eregető kéményeire hatékony szűrőberendezést, és olyan hiteles mérőeszközöket, amelyekkel folyamatosan és bárki által ellenőrizhetően mérni lehet a gyár környezetterhelését. A Jobbik vasárnap reggel sajtóközleményt adott ki.

A Tiszta levegőt! elnevezésű, november végéig tartó petíciós kampány megindítását Hende Csaba (Fidesz) Szombathely országgyűlési képviselője jelentette be pénteken délután a gyár szomszédságában tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a csehországi Jihlavában tavaly novemberben helyezték üzembe az ottani, a szombathelyihez nagyon hasonló - ugyancsak a Kronspan nevű multinacionális osztrák cég tulajdonában lévő - forgácslapgyártó üzemben azt a saját fejlesztésű UTWS nevű szűrő- és szárítóberendezést, amelyhez hasonló felszerelése a Falco által okozott problémát is megoldaná.

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Falco üzemének füstje ellen

Hende Csaba elmondta, hogy a jihlavai lakosok szerint a szűrőberendezés szinte teljesen megszüntette azokat a kellemetlen hatásokat, amiktől a Szombathelyen a gyár környékén élők évek óta szenvednek és amelyektől sokan az egészségüket is féltik.

Hozzáfűzte: a berendezés, az interneten is megtalálható adatok szerint a károsanyag-kibocsátást 80 százalékkal, más adatok szerint 50 százalékkal csökkentette.

"Az a kérésünk a Falco tulajdonosához, és ennek akarunk nyomatékot adni az aláírásgyűjtéssel is, hogy ugyanezt a technológiát legyenek kedvesek alkalmazni Szombathelyen, különös tekintettel arra, hogy a technológia a Kronospan cég saját fejlesztése és szabadalma" - fogalmazott Hende Csaba.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: az az ügy amelyért az aláírásgyűjtés indult, nem pártpolitikai ügy, ezért felszólította a sajtótájékoztató helyszínén megjelent ellenzéki városi képviselőket is, hogy az ívet írják alá.

A szocialista városatyák eleget tettek a kérésnek, kézjegyükkel látták el a dokumentumot, de emlékeztettek arra, hogy a fideszes városvezetés hasonló kezdeményezésüket és ennek nyomán beterjesztett javaslatukat egy évvel ezelőtt egyszerűen "lesöpörte" az asztalról.

Az MTI tudósítójának kérdésére Hende Csaba elmondta: információi szerint a Jihlavában alkalmazott szűrőberendezés 500 millió cseh koronába került,  - átszámítva ez 5,7 millió forint - amelynek az Európai Unió a 20 százalékát finanszírozta.

Kántás Zoltán (Fidesz) a körzet önkormányzati képviselője hozzátette: az elmúlt két évtizedben a Falco 25 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre az üzemben, jelentős árbevétel mellett termel, így szerinte lenne forrás a környezetvédelmi beruházásra is.

Legutóbb 2014 májusában adták át a Falco Rt. 40 millió eurós, azaz több mint 12,1 milliárd forint értékű beruházással a világszínvonalú préstechnológiával gyárt forgácslemezeket, ezt megelőzően pedig 2012-ben avatták fel a Mirror Gloss tükörfényes lamináltlap-gyártó üzemüket.

A fejlesztéseknek köszönhetően forgácslapból évi 450 ezer négyzetmétert, cementkötésű forgácslapból évi 30 ezer négyzetmétert, lamináltlapból évi 16 millió négyzetmétert, impregnált papírból évi 32 millió négyzetmétert,  tükörfényes lamináltlapból pedig 2,5 millió négyzetmétert tudnak előállítani. A tavalyi beruházáshoz az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében, a 250 embert foglalkoztató Falco Rt. kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Előzmények:

Hende Csaba azonnal cselekedni akar Falco-ügyben

A Nagy Csütörtöki Közleményháború

Frissítés (Október 11.)

A Lábodi Gábor, a Jobbik Vas megyei sajtófőnöke vasárnap reggel az alábbi sajtóközleményt juttatta el lapunknak.

A Jobbik gratulál a várost negyed évszázada irányító két pártszövetségnek, hogy sikerült előbányászni a mélyhűtőből a FALCO légszennyezési ügyét.

A Fidesz és az MSZP által vezetett pártszövetségek 25 év alatt egyetlen érdemi lépést sem tettek ez ügyben – de most hangos lamentálással és nevetséges aláírásgyűjtéssel terelnék a zászlójuk alá a vétlen áldozatot: a lakosságot.

Ez az egyetlen céljuk: a szavazatgyűjtés.

.