Hende is támogatja a SEK önállóvá válását

2015.02.04. 14:01

A honvédelmi miniszter öszvérmegoldáshoz hasonlította az eddigi együttműködést.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Savaria Egyetemi Központ (SEK) vissza kívánja szerezni önállóságát, vagyis kiválna a Nyugat-magyarországi Egyetemből. Az ötletet a SEK dolgozói és a városi önkormányzat egyhangúlag támogatja s mint kiderült, a helyi politika is egyértelműen a kezdeményezés mellett áll.

Ez utóbbihoz kapcsolódik az Echo TV Analízis című műsora, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter és Takács Balázs, a TDK Epcos Kft. ügyvezető igazgatója vendégeskedett. A fő téma a Honvédelmi Minisztérium költségvetésének emelkedése, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ fejlesztései mellett ugyanis a szombathelyi gépészmérnöki képzés és a Savaria Egyetemi Központ önállósodása volt.

Hende is támogatja a SEK önállóvá válását

Takács Balázs szerint a fejlődéshez elengedhetetlen a szakképzett munkaerő. Ezért is kezdték el több éve az együttműködést az önkormányzattal és a szakképző iskolákkal. A duális képzés így már a középfokú szakképzésben is megvalósulhatott. Ezekre az alapokra támaszkodva indul el ez év szeptemberétől a duális felsőoktatás Szombathelyen, gépészmérnöki képzés keretein belül – hangzott el.

Jelenleg problémát jelent, hogy a fiatalok bár nagy elméleti tudásra tesznek szert, de a gyakorlati tapasztalataik meglehetősen hiányosak. Erre jelenthet majd megoldást a szombathelyi gépészmérnöki képzés, melyre közel 200-an (főként Vas megyeiek) jelentkeztek – hangsúlyozta az ügyvezető.

Arra a kérdésre, hogy az új képzés melyik egyetemhez tartozik majd Hende Csaba egyértelműen azt válaszolta, hogy Szombathelyhez. 2008-ban az addig önálló szombathelyi felsőoktatás megszűnt, és betagozódott a Nyugat-magyarországi Egyetem szervezetébe. A honvédelmi miniszter szerint az ezzel kapcsolatos tapasztalatok nagyon vegyesek. - A gépészmérnöki képzéssel kapcsolatban is megfigyelhetők ennek az öszvérmegoldásnak a nehézségei. Úgy vélem az a helyes megoldás, amit az intézmény oktatói és a városi önkormányzat is támogat, azaz, hogy vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatási intézményt – mondta.

Hende is támogatja a SEK önállóvá válását

Hende Csaba szerint azért szükséges a kiválás, mert akkor a város maga gazdálkodhat azokkal a nem csekély erőforrással, amiket eddig is a duális mérnökképzésre fordítottak volna, s „nem áll fenn annak a veszélye, hogy ezek a hatalmas pénzek valamely egyetemi vízfej adminisztratív, netán pazarló gazdálkodásának költségeit fedezik majd.”

A legfontosabb pedig az, hogy miközben a helyi ipar szakemberszükségletét kielégítjük, egyben utat mutatunk a tekintetben is, hogy milyen irányban kéne átalakítani a magyar felsőoktatást – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter hozzátéve, hogy véget kell vetni annak, hogy öncélúan, úgynevezett „büfé-ruhatár szakokon” képezzenek évekig fiatalokat hitegetve őket azzal, hogy értékes diplomát kapnak, miközben a megszerzett papírjukkal jobb esetben a McDonald's-ban tudnak csak elhelyezkedni.

Pont ezért hasznos a duális képzés, mert a bekerült hallgatók egy részét a tanulás után rögtön le is szerződtetik a cégek, ahol a megszerzett elméleti és gyakorlatuk tudásuk kéz a kézben, az adott vállalat és a felsőoktatási intézmény együttműködésében valósul meg – nyilatkozta Hende Csaba.

A teljes műsort itt nézheti meg.

.