A hétvégi alkoholizálások megduplázzák a halálos szívinfarktus kockázatát

2010.11.24. 16:03

A hétvégi alkoholba fúló dorbézolások kétszer olyan gyakran vezetnek halálos szívinfarktushoz, mint az egyenletesen elosztott, mértékletes alkoholfogyasztás - derült ki francia kutatók tanulmányából, amelyet szerdán mutattak be a British Medical Journal című szaklapban.

A tanulmányban a Franciaországra illetve Észak-Írországra jellemző ivási szokásokat hasonlították össze. A kutatók tíz éven át a franciaországi Lille-ben, Strasbourgban és Toulouse-ban, valamint az északír Belfastban kísértek figyelemmel összesen ezer férfit, akik a vizsgálat kezdetekor, 1991-ben 50 és 59 év közöttiek voltak, és nem volt semmilyen szívbetegségük.

Az egy hét alatt elfogyasztott alkohol mennyisége a két országban hasonló. De míg az alkoholfogyasztás Írországban szombatra koncentrálódik, addig a franciák közel ugyanazt a mennyiséget a héten elosztva isszák meg. Ennek következtében Írországban húszszor gyakrabban kerül sor dorbézolásra, mint Franciaországban.

A kutatók tivornyának azt az estét nevezik, amelyen az egyén ötven grammnál több alkoholt fogyaszt - ez 4-5 pohár bornak vagy ugyanennyi korsó sörnek felel meg.
A vizsgálat során Észak-Írországban kétszer olyan sok esetben jegyeztek fel szívelégtelenséget, mint Franciaországban.

A szívinfarktusok eltérő számának hátterében a kutatók más okokat is találtak: sok függ az elfogyasztott alkohol milyenségétől. Míg a belfasti férfiak többnyire sört és erős alkoholt, de bort szinte egyáltalán nem fogyasztottak, addig Franciaországban éppen a bor a leggyakrabban fogyasztott alkoholos ital.

A különböző tanulmányokban újra és újra kimutatják a rendszeresen és mértékkel fogyasztott bor szívre gyakorolt pozitív hatását.

.