Hirdetés

Hétfőtől 35 fok felett is lehet napközben

2015.07.04. 22:57

Hirdetés

A szombati nap még csak a bemelegítés volt, még sehol a kánikula tetőpontja, a 30-32 Celsius fok ugyanis még semmi a 38-hoz és 40-hez képest, ami a jövő héten jöhet.

 

Hétfőtől 35 fok felett is lehet napközben

 

Vasárnapra már az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-36 fok között alakul, késő estére 22-28 fok közé "hűl le" a levegő. A nagyobb városokban éjjel sem nagyon lesz 20-25 Celsius foknál hidegebb.

A legfrissebb előrejelzések szerint, elsősorban szerdán, az Alföld egyes részein van esély a 40 Celsius fokra. Ekkor megérkezik ugyanakkor az a hidegfront is, amely meghozza majd az enyhülést.

    Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, a maximuma akár a 7,9-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

A vasárnapra érvényes figyelmeztetés értelmében másodfokú hőségriadó lesz az egész országban.
Hétfőtől kezdve egyre magasabb lesz a középhőmérséklet, 35 Celsius fok fölé emelkedik napközben, és az éjszakai minimumok is nőnek majd.

A tartós kánikula miatt az országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el.

Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.
    A meteorológiai szolgálat vasárnap hajnalban kiadott veszélyjelzésében hétfőre már az egész országra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki a fokozódó hőség miatt.

Az északnyugati országrészben viszont alkalmanként megélénkülhet az északnyugati szél, amivel hűvösebb levegő érheti el a térséget.

Szombathelyen nyitva tartási időben igénybe vehető közintézmények.