Március elejére kapunk egy adaggal a télből

2015.02.28. 18:57

Az előrejelzések szerint újra jönnek a mínuszok.

Szárazföldünk északnyugati részén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Arrafelé, valamint a ciklonokhoz tartozó frontok mentén erősen felhős vagy borult az ég, több helyen esik az eső, az északabbi tájakon havazik. Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos időt kontinensünk délkeleti vidékein.

Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklonális mező található. A magasnyomás területének nagy részén sok a felhő, párás, helyenként tartósabban ködös az idő, a Kelet-európai-síkság térségében többfelé gyengén havazik, napsütés inkább csak délen, délnyugaton fordul elő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-, Északkelet-Európában általában -1 és +5, a középső tájakon 6 és 12 fok között változik. A legmelegebb délnyugaton van, ott a kora délutáni órákra 12 és 18 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Spanyolország déli részén 20, 22 fokot is mérnek. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől átmenetileg szárazabb, továbbra is enyhe léghullámok érkeznek.

Vasárnap reggelig a Dunántúlon változóan, keleten erősen felhős idő lesz, a Dunától keletre még kisebb eső lehet. Hajnalra többfelé párássá válik a levegő, foltokban - főleg nyugaton - köd képződik. Vasárnap napközben a keleti megyékben is szakadozottabb lesz a felhőzet, időnként előbukkan a nap, másutt az eleinte változóan felhős, többé-kevésbé napos időt ismét felhősödés követi. Délelőtt keleten, estefelé északnyugaton alakulhat ki kisebb eső. Vasárnap többfelé élénk, a Kisalföldön erős lesz a délnyugati szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 13 fok között alakul.

Jövő hétre visszajön a tél, a hét második felére kemény mínuszok várhatók.

Kép forrása: idokep.hu

 

.