Továbbra is a legmagasabb fokozatú hőségriasztás van érvényben Olaszországban

MTI

2023.07.19. 15:57

Palackozott vizet osztanak és segítenek a rosszul levőknek.  

Bologna és Ferrara városában, valamint a dél-olaszországi szigeteken szerdán tetőzik a hőhullám, amely miatt a vendéglátásban és a gyárakban is csökkentették a munkaidőt.

A Kharónról, az antik görög mitológia alvilági révészéről elnevezett hőhullám Rómában is érezteti hatását, bár a hőmérséklet nem haladja meg a 37 és 39 Celsius-fok közötti értéket. A vöröskereszt korábbi harminc segélypontjának számát hatra csökkentették, melyeken palackozott vizet osztanak és segítenek a rosszul levőknek.  

A hőség szerda délután többek között Bolognában és Ferrarában tetőzik, de 23 városban és térségében  a legmagasabb, vörös színű hőriadó van továbbra is érvényben. Negyvenhat fokos hőmérsékletet jelentenek Szicília és Szardínia több pontjáról.

A Nápoly közeli Pomigliano d'Arco autógyárában csökkentették a délutáni turnust: a munkásokat hazaengedik 16 órától az üzemben - a klímaberendezések ellenére - elért túl magas hőmérséklet miatt.

Az éttermek konyháiban is igyekeznek egymást váltani a szakácsok, vagy hosszabb szüneteket tartani, ami viszont a kiszolgálást lassítja.

A munkahelyeken és lakásokban a hűtőberendezések segítenek: az energiaszolgáltatói adatok szerint kedden 58,67 gigawatt értékkel megdőlt az idei fogyasztási rekord.

Csütörtöktől az ország középső és déli részén marad a 40 fok körüli hőség, az északi térségekben azonban csökken a hőmérséklet és viharok várhatók.

.