Ketten életüket vesztették az özönvízszerű esőzésben Spanyolországban

MTI

2023.09.04. 20:06

A nagy mennyiségű csapadék még a fővárosi metrót is elárasztotta: hétfőn még több megálló le volt zárva a kárelhárítási munkálatok miatt.

Ketten életüket vesztették, ketten pedig eltűntek a hétvégi özönvízszerű esőzések okozta áradásokban Spanyolországban - közölték helyi hatóságok hétfőn.

Mindkét halálos áldozat Kasztília-La Mancha tartományban, Toledo városához közeli településeken hunyt el. Egyiküket autójával együtt sodorta el a víz, míg a másik áldozat beszorult a liftbe egy lakóépület vízzel elárasztott mélygarázsában.

Vasárnap rövid idő alatt hatalmas mennyiségű eső zúdult a térségre, a megduzzadt folyók és patakok kiléptek medrükből, utcákat árasztottak el, autókat sodortak magukkal, házakba törtek be.

Escalonában többen is a tetőre menekültek a vízben álló házukból, a hatóságok helikopterrel mentették ki őket. Számos közút járhatatlanná vált, több szakaszon fel kellett függeszteni a vasúti közlekedést.

Emiliano García-Page kasztíliai tartományi elnök hétfőn bejelentette: kezdeményezik a spanyol kormánynál az esőzések által leginkább érintett települések katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítását. A régióban csaknem ötven település kért segítséget a károk miatt.

Hasonló bejelentést tett Isabel Díaz Ayuso, a madridi autonóm tartomány elnöke is, mivel a régió déli részén szintén rengeteg kár keletkezett.

A hatóságok két eltűnt személy után kutatnak nagy erőkkel Villamanta és Aldea de Freso környékén. Utóbbi település megközelíthetetlenné vált, miután három hídját részben vagy teljesen tönkretette a vihar.

A heves esőzéseket megelőzően vasárnap délután Madridban a mobiltelefonokra vészhelyzeti riasztást küldtek a hatóságok, arra kérve mindenkit, hogy lehetőség szerint ne használják gépjárműveiket és maradjanak otthon a várható ítéletidő miatt.

A nagy mennyiségű csapadék még a fővárosi metrót is elárasztotta: hétfőn még több megálló le volt zárva a kárelhárítási munkálatok miatt.

.