Illés Zoltán: Le fog szakadni az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfala

2010.10.10. 16:10

A környezetvédelmi államtitkár szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó. Le fog szakadni az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfala - jelentette ki Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a vörösiszap sújtotta katasztrófatérségben, Kolontár határában.

Az államtitkár a térség védekezési munkáit megtekintő sajtóbejáráson hazai és nemzetközi újságírók előtt úgy fogalmazott: "egy napon vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia", és most azon dolgoznak, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat mintegy 100 millió forintos költségből a településen keresztül egészen a 8-as útig - hangsúlyozta, hozzátéve, ennek költáésgeit a tározót működtető cégnek kell majd állnia.

Illés Zoltán kijelentette: minden szakember arra számít, hogy leomlik a tározó fala, de az abban tárolt vörösiszapot megpróbálják "mederben" tartani, s majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni.

Az államtitkár közlése szerint a mérések alapján mintegy két és fél millió köbméter vörösziszap van a tározókban, amelynek állaga sűrűbb folyadék annál, mint amely hétfőn öntött el több tíz hektárt, így az esetleges szakadás után arra számítanak, hogy legfeljebb 500-1000 méter távolságig juthatna el az újabb sárlavina.

A Kolontárt védő gát "világrekordnak számító idő alatt", három nap alatt készül el, 600 méter hosszú, az alapja 25-30 méter, a koronája 10 méter széles lesz. Az építéséhez 40 ezer köbméter dolomitot szállítanak, és nyitottak egy új földbányát, ahonnan márgás földet szállítanak a védmű építéséhez - mondta Illés Zoltán.
Megjegyezte, a Mal Zrt. a megsérült tározó mellett épít ugyan egy hármas körgátat, de az nem tudja megfogni a kiömlő iszaplavinát, ugyanis nincs alapja, nem úgy, mint a katasztrófavédők által épített védműnek. Annak elkészítéséhez ugyanis 50 centi méter mélyen gyalulták le a talajt, amelyre geotextíliát fektettek, és végül erre a rétegre halmozzák fel a követ. Az így elkészített védművet végül földdel borítják majd be.

Az államtitkár azt mondta: a Kolontárt kettészelő, és a 8-as úthoz vezető gát örökre megmarad, és az majd egy esetleges Torna-pataki áradástól is megvédheti a települést.

Illés Zoltán többször hangsúlyozva a több tucatnyi újságírónak, hogy számítanak a gátszakadásra, s elmondta azt is, hoyg az esetleg kiömlő iszaptól nem tudják megvédeni sem a patakot, sem a Marcal folyót. Ezért a Duna fő ágának védelmére rendezkedtek be, így a Marcal teljes, 100 kilométeres hosszában gipszet és savakat halmoztak fel, hogy közömbösítsék a lúgos iszap hatását. Hozzáfűzte, korábban a patakban 13,5-es pH-értéket mértek, és ennek hatására a Marcal élővilága is kipusztult.

"Hosszú, elhúzódó védekezésre kell készülni" - jelentette ki.
Az államtitkár azt mondta: a megsérült tározóban lévő vörösiszap-szivárgás végső megoldása az, hogy le kell zárni a tározót, vagy a benne lévő anyagot át kell fejteni egy újonnan épített tározóba. Az óriási munkát érzékeltetve úgy fogalmazott: "ez akkora feladat, mintha egy 10 emeletes házat akarnánk 3 hónap alatt felépíteni".
A település határában tucatnyi markológép és földgyalu dolgozik a védmű építésén, az utakon egymás után sorakoznak a teherautók. A sajtóbejáráson részvevő, autóbuszokkal szállított hazai és nemzetközi stábok folyamatosan felvételeket készítenek a munkavégzésről, az államtitkár pedig megállás nélkül angolul és magyarul ad tájékoztatást számukra.

.