Indiai kendert termesztettek a magyar-osztrák határon

2010.01.19. 17:06

A marihuána alapanyagául szolgáló növényt ott ültették, ahol egykor a vasfüggöny húzódott.

Indiai kendert termesztett egy osztrák férfi és élettársa a magyar-osztrák határon, a marihuána alapanyagául szolgáló növényt ott ültették, ahol egykor a vasfüggöny húzódott - mondta keddi sajtótájékoztatóján Szendrődi Barnabás, Körmend rendőrkapitánya, aki osztrák kollégáival együtt számolt be a közösen felderített bűnügy részleteiről.

A körmendi rendőrkapitányság határrendészeti osztályának munkatársai még 2009. május 14-én, a határjelek szokásos ellenőrzése közben bukkantak az ültetvényre Nemesmedves közelében - mondta Szendrődi Barnabás. A rendőrök egy osztrák rendszámú személygépkocsira lettek figyelmesek, amely az egyik határjel közelében parkolt, ablakai be voltak párásodva. A járműben egy nő ült.


Fotó: Vas megyei rendőrség
 

A rendőrök a járőrözés közben egy osztrák férfival is találkoztak, aki állítása szerint csak virágot szedett, az ő nyomait követve jutottak el az ültetvényhez. Az összesen 72 tő vadkendert műanyag dobozokba, virágföldbe ültették, egy a növényzettől megtisztított napsütéses, elhagyatott részre helyezték és rendszeresen gondozták az akkor még ismeretlen tettesek - mondta a kapitány.

A magyar rendőrök a kábítószert lefoglalták, a beszerzett információkat, köztük a gépkocsi rendszámát, a gyanúsítottak személyleírását hivatalos úton átadták az osztrák rendőrségnek.

Rudolf Ehrenhafner, a güssingi bűnügyi rendőrség helyettes vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a kapott információk alapján kezdték figyelni a gépkocsi tulajdonosát és annak élettársát, majd, mivel megalapozottnak látták a gyanút, a 38 éves férfit és a 36 éves nőt őrizetbe vették.
Lakásukon házkutatást tartottak, ahol nagy mennyiségű, összesen 53 ezer euró értékű kábítószert, cannabist találtak. A nyomozás során bebizonyosodott, hogy a pár három éven keresztül termesztett a lakásban, megfelelően kialakított körülmények között, kábítószert.

A titkos helyiséget az osztrák rendőrtiszt elmondása szerint csak egy szekrényen keresztül lehetett megközelíteni, a lakásra pedig egy harci kutya vigyázott, aki a rendőröket sem engedte be, ezért el kellett altatniuk.

A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi és élettársa három év alatt legalább 120 ezer euró értékű kábítószert állított elő és értékesített. A drogból Magyarországra nem került.