Nézze meg, mennyit ér az ön ingatlana!

2014.01.22. 10:23

Egy ingatlanportál kalkulátora segítségével mindenki kiszámolhatja, nagyjából mennyit ér a háza vagy lakása. A szolgáltatáshoz egy országos ártérkép is tartozik. El lehet vele játszani.„A helyes árat egyetlen reális módszerrel, összehasonlító piaci elemzéssel állapíthatjuk meg, vagyis megnézzük a környékbeli, hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árát. Ezeket egyesével szinte lehetetlen végigböngészni, ezért érdemes valamilyen kalkulátort alkalmazni” – olvasható Ingatlannet.hu néhány napppal ezeleőtt kiadott sajtóközleményében.

A cég online  kalkulátora segítségével nemcsak az eladni vagy megvásárolni szándékozott ingatlan irányáráról kaphatunk információt, de megtudhatjuk például azt is, hogy egyes településeken hogyan alakultak az ingatlanárak az utóbbi évtizedekben.

A grafikon szerint például a szombathelyi ingatlanárak 2005-ben voltak a csúcson. A vasi megyeszékhelyen egy átlagos négyzetméter akkor 234 ezer forint körül volt, ami azt jelenti, néhány év alatt akkor megduplázódtak az árak. A grafikon azt mutatja, most valahol 170 ezer forint van az átlagár.

Ingatlan ártérkép


Szintén látványos a cég ártérképe. Erre pillantva persze nagy meglepetés nem ér minket (Budapest, Balaton, Nyugat-Magyarország és a nagyobb megyeszékhelyek a drágábbak), viszont szemléletesen megmutatja a térségek közötti jelentős különbségeket.

A céggel együtt mi is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kalkulátor és a térkép által megadott árak csak az iránymutatást szolgálják, a valódi piaci értéket számos más tényező (felújítottság, a telek nagysága, belső elrendezése, kilátás, parkolási lehetőség, közlekedés, extra kényelmi funkciók stb.) befolyásolhatja.

 

.