Hirdetés

Ingyenes képzéseket indít az IGR az Ausztriában dolgozók számára (letölthető info-füzettel)

2010.09.02. 20:04

Hirdetés

Újabb segítség az ingázóknak - ingyenes képzéseket indít az IGR az Ausztriában dolgozók számára

Ingyenes képzési programokat indít az "IGR - Jövő a határtérségben„ című projekt az Auszriában dolgozó magyarok számára. A kezdeményezés célja, hogy az ingázók felkészülhessenek a határon átnyúló foglalkoztatásra és könnyebben tudjanak eligazodni az osztrák munkaerőpiacon főleg annak tekintetében, hogy 2011 május elsejétől Ausztriában megszűnnek a munkaerőpiaci korlátozások.

Az ÖGB Burgenland és az MSZOSZ nyugat – magyarországi szervezete 2008 óta működő, az EU, az osztrák Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium valamint a magyar kormány által finanszírozott közös projektjének egyik fontos célkitűzése a Burgenlandban dolgozó magyar munkavállalók munkaviszonyból eredő jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztatása, képzése és a tanácsadás. A rendszeres magyar nyelvű jogi tanácsadáson, a kétnyelvű információs rendezvényeken és kétnyelvű kiadványokon túl a szeptember közepétől induló képzések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar munkavállalók kellően fel legyenek készülve a határon átnyúló foglalkoztatásra.

„ Az oktatások célja, hogy a szakmai és nyelvi képzések révén megkönnyítsük a határon átnyúló munkaerőpiacon való eligazodást „ – mondja Tóth Eszter, az "IGR- Jövő a határtérségben„ projekt osztrák vezetője. „A tanfolyamokon olyan tudást próbálunk közvetíteni amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az ingázók foglalkoztatása megfeleljen a jogi kereteknek és ugyanolyan bér – és munkakörülmények között történjen mint az osztrák munkavállalók esetén„ – tette hozzá a projektvezető.

A képzések között vannak német nyelvtanfolyamok kezdők számára, valamint olyan egy - vagy többnapos tanfolyamok, ahol a jelentkezők megismerkedhetnek az ausztriai munkaviszonyból eredő jogaikkal és kötelezettségeikkel, például munkaidő vagy a felmondás. A kínálatban akad olyan képzés is, ahol a résztvevők az ausztriai munkavállalói adóbevallásuk vagy családi juttatások(GYES, családi pótlék) ügyintézését, a nyomtatványok kitöltését sajátíthatják el. A kínált tanfolyamok közül egyesekhez előfeltétel a fennálló osztrák munkaviszony, de kivétel nélkül mindegyik ingyenes. A tanfolyamok a BFI - Burgenland képzőintézeiben zajlanak és jelentkezni is ott lehet a magyarul beszélő ügyintézőnél.

Az IGR az elmúlt hetekben több ezer magyar munkavállalónak postázta ki személyesen a képzési kínálatot tartalmazó brosúrát, amelyekhez egyébként az IGR irodákban is hozzá lehet jutni.

A munkaerőpiac egyre határtalanabbá válik. Ausztriában azonban a legtöbb ágazatban továbbra is átlagosan háromszor annyit lehet keresni, mint Magyarországon. Jelenleg csak Győr – Moson – Sopron, Vas és Zala megyékből naponta több mint 12 ezer magyar munkavállaló ingázik Burgenlandba, egész Ausztriában pedig mintegy 24 ezer magyar dolgozik. Számukra gyakran okoz problémát, hogy a nyelvet nem, vagy nem elég jól beszélik, másrészt pedig nem ismerik a szomszédos országban való foglalkoztatás jogi kereteit. Ez igen gyakran vezet ahhoz, hogy a magyarok bejelentése és bérezése nem szabályszerűen történik. Ezen próbál változtatni a 7 év futamidejű (2008-2014) "IGR Jövő a határtérségben„ projekt amelynek legfőbb célja, hogy hozzájáruljon a Burgenland – nyugat–magyarországi határtérség munkaerőpicának pozitív, integratív és zökkenőmentes kialakításához, valamint hatékony fejlesztéséhez.