Szerkesztőségi körkérdés: Mit gondoltok az internetadóról?

2014.10.30. 14:47

Ma este Szombathelyen tüntetés lesz az internetadó ellen. Kollégáink is elmondják a magukét.

Bognár Ildikó

Bognár IldikóSzámomra ott kezdődik a dolog, hogy van magának az internetnek egy szerepe, ami az információszerzésen, információk áramoltatásán és megosztásán alapul. Lényegében korlátoznák azt az alapvető jogomat, hogy információhoz jussak, persze minden csak áttételes dolog, de a dolgok mélyére is kellene nézni. Aztán ott vannak például az ügyfélkapus portálok, ahová szintén valahogyan be kellene jutnunk. Nem sorolom tovább, végtelen a lista. Az emberek a világhálón "élnek", "napi betevő" a közösségi portálok látogatása, és akkor még nem is beszéltünk a vállalkozásokról, bármilyen szinten. Így aztán nem csoda, ha abszolút ellenzem az internetadó bevezetését, és egyetértek a tüntetőkkel, akik az utcára vonulnak.

Kánya Dóra

Kánya DóriNevetségesnek tartom, hogy a kormány még az internetre is adót vet ki. Aki azt gondolja, hogy hétszáz forint nem a világ vége, az valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy a netadót nem közvetlenül abból fogja mindenki megérezni, hogy a havi számláján a végösszeg ezzel a néhány száz forinttal emelkedik meg. Egy nagy technológiai forradalom fókuszában élünk, lassan minden online működik, én sem tudom elképzelni a napjaimat a netezés nélkül. Kritikus a mostani helyzet, és kritikus helyzetben nem kell hallgatni. Jó látni, hogy az internetadó bevezetése ellen országszerte több százezer ember mozdult meg.

Tamasits Dorottya

Tamasits DorottyaAmíg más nyugati országokban mondhatni alanyi jogon jutnak internetelérhetőséghez az emberek, addig nálunk még plusz pénzt is elkérnének érte az amúgy sem mindig olcsó előfizetésen kívül. A kormány szerint az adót a szolgáltatók nem háríthatják át az előfizetőkre, de véleményem szerint ez nem reális elképzelés. Mivel egy internetes hírportál szerkesztőségében dolgozom, tudom, hogy ez az adó a céget is kellemetlenül érintené, s otthon sem mindegy természetesen, hogy mennyit fizetek ezért a szolgáltatásért. Így elutasítóan állok ehhez a törvényjavaslathoz, és remélem, sikerül elkerülni az internetadó bevezetését.

Józing Antal

Józing AntalMegértek én mindent. A hatalomhoz ragaszkodás görcsös praktikáit éppúgy, mint a sorozatvesztesek kétségbeesett kapaszkodását egy váratlanul eléjük keveredett szalmaszálba. Engedtessék meg, hogy egyik se tetsszen oly nagyon. Érzelmektől átfűtött nép vagyunk, ha vonzódunk valakihez, akkor hiszünk neki, mert hinni akarunk, legfeljebb elfordítjuk a fejünket a tényektől. Simán elhisszük, hogy az USA angyal, Orbán Viktor pedig maga az ördög. Vagy éppen fordítva. Lényeg, hogy a hiba máshol van, nem bennünk. És ha a hiba elhárul (megbukik Orbán Viktor, elégetjük az USA-zászlót stb.) akkor majd minden rendbe jön. Ehhez a játékhoz, amely különösen a világ perifériáin népszerű, az internetadó egy újabb kiváló üzemanyag. Ha próbálom magamtól távol tartani az érzelmeket – tényleg nem mindig egyszerű –, akkor az jó, hogy végre egy olyan társadalmi csoport is hallat magáról, amely eddig csendben volt. Hogy először egy ilyen kérdésben megy utcára, az már határeset. Talán ennél is fontosabb, hogy az internetadó béna ötlete (bármi is volt mögötte) azt jelzi, hogy a Fidesz túl van a delelőjén. Nem tudja és nem akarja megérteni, hogy a világ megváltozott, és – és itt az igazi csinga - nem abba az irányba, mint amire az egész egyszemélyes show-t építették. A kormány jelenlegi működése, kommunikációs technikái, és minden megnyilvánulása a nyolcvanas-kilencvenes évek világát idézi. Bizonyára akad erre is vevő – lásd a három megnyert választást –, de az időkerék csak az istenek arcbőrét nem ráncosítja. Ők viszont – a közhiedelemmel ellentétben - nem vállalnak politikai szerepet.

Kleinhappel Miklós

Kleinhappel MiklósA netadó ötlete jó. Mit jó, egyenesen fantasztikus. Hiszen csak Budapesten képes megmozdítani és az utcára vinni több tízezer embert, ráadásul főképp olyanokat, akik (a hozzáértők véleménye szerint) eddig ilyen-olyan okokból nem foglalkoztak a politikával. Úgyhogy bármilyen hasonló lépésnek örülök, ami felrázza a választópolgárokat, és aminek következtében azt érzik, hogy meg kell szólalniuk, utcára kell vonulniuk, politizálniuk kell. Akkor meg különösen, ha a tüntetők között sok a fiatal. A fentiek természetesen minden színű, szagú kormány esetében igazak, de úgy tűnik, a Fidesz-KDNP-nek nagyon nagy szüksége lenne arra, hogy folyamatosan érezze az effajta törődést. Köszönjük meg nekik, hogy felnyitják a szemünket, és hálából tegyük őket és politikustársaikat jobb emberekké.

Várnai Zsolt

Várnai ZsoltMég mindig abban reménykedek, hogy ez kommunikációs blöff. Az ugyanis a naiv elképzelésem, hogy a törvényeknek valahogy a józan paraszti észt követve is értelmezhetőeknek kell lenniük. Ez azonban nem olyan.

Amellett, hogy már mindenkinek világos, hogy legalább 700 forint (+ áfa!) fog ráterhelődni a fogyasztókra, minden magyar vállalkozás, amely nem a mezőn kapálva keresi meg a kenyerét, befizet az államnak 5000 forint (+áfa!) összeget a szolgáltatóján keresztül. Lehet számolgatni egy kicsit.

De ami legkevésbé tetszik, hogy mindez egy héttel a választások után került elő a semmiből. Nem szeretem ugyanis, ha ilyen nyilvánvaló módon vernek át. És ahogy a reakciókból látom, mások is így vannak ezzel.

.