Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

2016.04.05. 07:01

Vas megyében, Sárvártól 16 km-re délkeletre, Sümegtől 35 km-re északnyugatra a 84-es számú főút mellett található.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola Káld község A településen nyolc évfolyamos általános iskola működik, Suli Harmónia Általános Iskola és Óvoda néven, ami 2008-ban alakult a Káldi Általános Iskola jogutódjaként. A település önkormányzata az iskola fenntartását ebben az évben (2008-ban) a Suli Harmónia – 2007 Gyermekeket Segítő Alapítványnak adta át. Az iskola épülete 1960-61-ben épült. Az épület Káld Hosszúpereszteg felőli végén található, a Farkas-erdő közvetlen szomszédságában, gyönyörű falusi zöldövezetben.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Az iskola arculatát a kezdetektől fogva az igényes munka és a minőségre törekvés határozta meg, ami napjainkban is az intézmény jellemzője. Osztályaink létszáma jelenleg 7-16 fő között mozog. A kis létszámú osztályok lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy családias légkörben dolgozhassanak és tanulhassanak, ami óriási előny a magas létszámú osztályokhoz képest.  

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Az épület nyolc tanteremmel, két szertárral és tornaszobával rendelkezik. Minden tanteremben található digitális tábla és internet hozzáférés (vezetékes vagy vezeték nélküli). A korszerűen felszerelt informatika terem – amelyben 16 db internet-hozzáféréssel rendelkező asztali PC található – különálló épületben van, mindössze néhány 10 m-re a főépülettől. Ugyanitt található a kb. 2300 kötetet tartalmazó Községi Könyvtár is, amely egyben az iskola könyvtára is. Emiatt szorosan együttműködünk a Sárvári Városi Könyvtárral, valamint a szombathelyi Berzsenyi Dániel könyvtárral, aminek köszönhetően sok plusz programot tudunk kínálni diákjainknak. Az ebédeltetést az önkormányzat tulajdonában lévő – de az Alapítvány által üzemeltetett – tálalókonyhán oldjuk meg. Óraközi szünetekben (jó idő esetén), testnevelés órákon, szabadidős programokra az iskola hatalmas udvara vehető igénybe, amelyen salakos sportpálya is található. Diákjaink használhatják továbbá a falu két sportpályáját is, amelyek közül az egyik betonozott a másik füves focipálya. Gyerekeinknek megadjuk a lehetőséget, hogy egészséges és képzett felnőtté válhassanak, akik bíznak önmagukban, felelősséget éreznek embertársaik és környezetük iránt.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Iskolánkban hangsúlyos szerepet kap a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási zavarral küzdő gyerekek felzárkóztatása, oktatása. A velük való foglalkozást gyógypedagógus és logopédus segíti.

A 2013/2014-es tanévtől kezdődően mind alsó, mind pedig felső tagozaton lehetőség nyílik diákjaink számára két nyelv tanulására. A felső tagozaton kötelező német mellett alsóban és felsőben is lehet angolul tanulni szakkör keretében, valamint alsóban – szintén szakkör keretében - lehetséges a német tanulása is. Alsóban a nyelvek tanulása játékos formában zajlik.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Nagy hangsúlyt fektetünk az informatika oktatására és gyakorlására is. Diákjainknak lehetősége van használni a számítógéptermet órán és órán kívül is. Iskolánk tanulói tabletekkel és laptopokkal is rendelkezik, amelyeket szintén az informatika oktatását-elsajátítását segítik elő.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Intézményünkben színjátszó szakkör keretében készülünk fel az ünnepi műsorokra, amiket a gyerekek a Faluházban adnak elő, amit bárki megtekinthet (október 23., karácsonyi műsor, március 15.). Törekszünk rá, hogy műsoraink igényesek, színvonalasak legyenek, mély tartalommal bírjanak. Élményt nyújtsanak a közönségnek és a szereplő diákoknak egyaránt, hogy évek múltán is szívesen emlékezzenek vissza az iskolára, a műsorok hangulatára. A színjátszó szakkörön kívül diákjaink járhatnak táncra és kézműves foglalkozásokra is.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Egyéni és szakköri foglalkozások keretében készülnek fel jó képességű tanulóink a tanulmányi és kulturális versenyekre, vetélkedőkre, ahonnét rendszeresen szép eredményekkel térnek haza. A versenyek közül ki kell emelni a Zrínyi Ilona matematikaversenyt és a Bendegúz tudásbajnokságot. A két országos verseny mellett számos kisebb versenyen és vetélkedőn is részt veszünk. A 2014/2015-ös tanévben hagyományteremtő szándékkal megrendeztük a Suli Harmónia – 2007 Alapítvány által fenntartott iskolák közötti komplex tanulmányi versenyt.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

A szakkörökön, versenyfelkészítéseken, ünnepi műsorokon kívül számos programot szervezünk évről-évre tanulóinknak. Ilyenek többek között: az őszi papírgyűjtés, a Magyar Diáksport Napja, osztálykirándulások, különböző osztályprogramok, iskolai kirándulás, világnapokhoz kapcsolódó programok, Föld napi témahét, színházlátogatás, Madarak és Fák napja, gyermeknapi programok stb.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Az utóbbi években lehetőséget kaptunk arra is, hogy 7-es és 8-as diákjaink a sárvári Tinódi Gimnázium természettudományos laborjában ismerkedjenek a kémia, fizika és biológia rejtelmeivel.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a szülőkkel, akik egyénileg és munkaközösség formájában is segítik intézményünk munkáját. Oroszlánrészt vállalnak a nagyobb rendezvények, pl. farsang, gyermeknap, bál lebonyolításában, de elkísérnek bennünket kirándulásokra és versenyekre is.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Meggyőződésünk, hogy nevelő-oktató munkánk csakis a szülőkkel, családokkal való szoros együttműködéssel lehet eredményes. Folyamatosan tájékoztatjuk őket az iskolában folyó munkáról, feladatokról, nehézségekről, és ha kell, kikérjük véleményüket gyermekeiket illetően, hogy elnyerjük bizalmukat és együtt menetelhessünk a kitűzött célok felé.

Bemutatkozik a Káldi Suli Harmónia Általános Iskola

Suli Harmónia 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány

Cím: 8767 Felsőrajk, Szabadság utca 46.

Telefonszám: 06-93-554-012. Fax: 06-93-554-012

E-mail: suliharmonia2007@gmail.com

Honlap: suliharmona2007.hu

Képviselő: Kósa Istvánné – kuratóriumi elnök

Tagintézményeink

Zala megye:

Felsőrajk  8767 Felsőrajk, Szabadság utca 46.

Zalaszentmihály  8936 Zalaszentmihály, Iskola utca 3.

Pölöske   8929 Pölöske, Petőfi Sándor utca 49.

Vas megye:

Egervölgy  9684 Egervölgy, Kossuth Lajos utca 186.

Káld  9673 Káld, Rákóczi utca 1-2.

.