Hirdetés

Közeleg a határidő: mennyit jelent az 1%?

2015.05.04. 15:25

G. Ekler Ágnessel, a szombathelyi Waldorf-iskola tanárával beszélgettünk. 

Hirdetés

Szinte mindenki hallott arról, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékáról mi rendelkezhetünk, de amikor döntésre kerül a sor, sokan nem élnek vele. Magyarország adózóinak körülbelül a fele elfelejti vagy nem tartja fontosnak megmondani, mi történjen a pénzzel.

Így éves szinten kb. 10 milliárd forintnak "nincs gazdája". 

A május 20-i határidő közeledtével kerestük meg G. Ekler Ágnest, a szombathelyi Waldorf-iskola tanárát, hogy megbeszéljük a kérdést.

Annál is inkább, mert az iskola alapítványa szintén várja az egy százalékot. 

Mennyit jelent önöknek az 1 százalék? 

Az egy százalékos felajánlás a költségvetésünkben nem nagy tétel, de működésünkhöz mégis  létszükséglet; nagy szerepe van abban, hogy 200 iskolás és 50-60 óvodás gyerek számára élhető körülményeket tudjunk teremteni. Nálunk a szülők hagyományosan erős szálakkal kötődnek az iskolához, így az adományok terén is meghatározó a szerepük. Ahogy az évek folyamán iskolánk és a gyermeklétszámunk bővült, úgy egyre több szülővel léptünk kapcsolatba, elméletileg tehát egyre több helyről érkezhet az egy százalék. Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy a felajánlásokra egyre több civil szervezet pályázik, így valójában ugyanazt a pénzösszeget sokkal nagyobb erőfeszítések árán tudjuk előteremteni, mint két évtizeddel ezelőtt, amikor még nagyon friss volt ez a történet.

Közeleg a határidő: mennyit jelent az 1%?

Ballagás a szombathelyi Walforf-iskolában


A felajánlásoknak ezek szerint általában személyes indíttatás áll a hátterében?

Igen, azt látjuk, hogy ennek egyre komolyabb a szerepe. Ha a szülő veszi a fáradságot és elindul, megszólítja családtagjait, ismerőseit, cégtulajdonosokat, akkor szerezhet új támogatókat. Egyéni kapcsolatokon, egyéni aktivitáson múlik ez is, mint oly sok minden a mai világban. Ez nem baj, hiszen addig van remény, amíg az emberi tényező elég fontos. Csak a lelkesedést egyre nehezebb felkelteni és fenntartani az emberekben, a források pedig szűkösek.

Jól gondolom, hogy az adományozás több mint pénz?

Az adományozás gesztusa maga, ami fontos. Az emberek szeretik tudni, mi az, amire a pénzüket adják, mire fordítja a civil szervezet ezt az összeget. Egy megszépült iskolai tanterem, jó minőségű könyvek az iskolai könyvtárban, új kerti eszközök; ezek azok a kézzelfogható, látványos eredmények, amik a szülőket, felajánlókat meggyőzik döntésük helyességéről.

Mennyire adakozókedvűek az emberek a mai világban?

A magyar társadalomban elég nagy problémák vannak, és az életszínvonalunk is elmarad a vágyottól. Én mégis úgy látom, amikor adakozni kell, inkább saját tudatuk köti meg az embereket, mintsem a realitás. Szélsőséges világban élünk, ahol egyik oldalon rettenetes bőséget, a másik oldalon fájdalmas szűkösséget találunk. De ezen nem új gazdasági szabályozók, hanem az emberi tudat változása tud segíteni. Hiszem, hogy az emberek egymás felé fordulásában van egyfajta erőtartalék. Iskolánk olyan szellemiséget próbál a világba ültetni, aminek ez az alapja. Ha csak hajszálnyit is tudunk segíteni, máris hatalmas lehetőségek nyílnak.

Ha jól tudom, az iskola évfordulóra készül

Az iskola 15 éves lesz ősszel, és a kamaszkor mindig változást hoz. Ilyenkor az ember számvetést készít, leveti a régi szokásait, felvesz újakat, leválik szüleitől, átmegy egy krízisen és felépül az önálló személyisége. Ugyanakkor egyfajta kiszolgáltatottság is van benne. Ezt a kiszolgáltatottságot tudjuk az adományok segítségével csökkenteni.

Szombathelyi Waldorf Társas Kör Egyesület
Számlaszám: 18886339 - 1 - 18
www.waldorfszombathely.hu