Káldy Lajos-kiállítás nyílt a Puskás Galériában

2015.09.25. 11:44

Borospincékről készült festmények és kiállításon még be nem mutatott útirajzok láthatók a tárlaton.

A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Kollégiumában megnyílt a 2015/2016-os tanév első tárlata, amely az intézmény egykori oktatójának, Káldy Lajos festőművésznek a munkáiból ad ízelítőt az érdeklődőknek.

Káldy Lajos az intézményben 1958 és 1978 között szakoktatóként, majd tanárként szakrajzot tanított. Már ebben az időszakban is nyílt kiállítás az alkotásaiból, először 1971-ben. Nyugdíjazása után sem szakította meg a kapcsolatot az iskolával, olyannyira, hogy a diákok újabb és újabb generációja ismerhette meg művészetét 1979-ben, 1982-ben, 2000-ben és 2011-ben. 

Most pedig Pusztuló kincseink, a borospincék címmel szervezett kiállítást a Puskás egyik tanára, Bodó Judit.

A cím persze csalóka, mert a tárlaton nem csak borospincékről készült festmények szerepelnek, hanem útirajzok is. Ráadásul ezek most debütálnak a nagyközönség előtt, hiszen kiállításon eddig nem voltak láthatók. 

A Káldy Lajos munkáit Torjay Valter festőművész, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára méltatta, kiemelve, hogy az alkotó túl a kilencvenen is biztos kézzel dolgozik, hiszen akvarelljei festésekor nem lehet hibázni és a festéket lekaparva újrafesteni az adott részt.

Káldy Lajos az a festő, aki a ismeri a szakma csínját-bínját, emelte ki Torjay, majd felhívta a figyelmet a tárlat alkotásai között helyet kapott festőállványra, amely szerinte már önmagában is vonzza a tekintetet, de a rajta álló festménnyel együtt mindenképpen - amely egyébként a művész eddigi utolsó alkotása.

Káldy Lajos az őt hallgató fiataloknak a tanulás fontosságát hangsúlyozta, hiszen ő maga is folyamatosan tanult ("mert szűk volt a kenyér").

Majd arról beszélt, hogy az utóbbi csaknem húsz évben sorra örökíti meg a borospincéket, amelyek nagy része időközben lepusztult vagy már nem is létezik. Nem sírom vissza, csak elsiratom őket - fogalmazott.

A tárlatot hétköznaponként november 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Galéria

.