Ismét jelentősen drágulhat a benzin Magyarországon

2010.12.05. 11:11

A benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárait, valamint a forint gyengülését figyelembe véve ismét emelkednie kellene az üzemanyagok nagykereskedelmi árának a jövő héten, akár bruttó 5-8 forinttal is - állítják piaci elemzők.

Meglátásuk szerint az üzemanyagok és a kőolaj jegyzésárai, valamint a forint árfolyama, azaz a magyar gazdaság iránti nemzetközi bizalom ugyanis kedvezőtlenül alakult az elmúlt héten a magyar autósok szempontjából. A benzin jegyzésára egy hét alatt tonnánként, azaz ezer literenként 44 dollárral drágult, s meghaladta 807 dollárt.

A gázolajé 24 dollárt emelkedett, s kis híján elérte a 760 dollárt. Eközben a forint a dollárral szemben 9 forinttal gyengült, s a hét végén egy amerikai dollár már több mint 214 forintot ért.

Újabb rossz hír az is, hogy a Brent kőolaj hordónkénti jegyzésára több mint 3 dollárral 88 dollár közelébe nőtt.

A tőzsdei jegyzésárak emelkedését az európai kereslet bővülése, valamint az amerikai makrogazdasági adatok pozitív alakulása is befolyásolta a múlt héten. A forint árfolyamát meghatározta az is, hogy a nemzetközi piacok bizalma gyengült a magyar gazdaság alakulását illetően.

A múlt héten bruttó 5-5 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

Az emeléssel a benzin ára újra a csúcsra, 345-346 forintra emelkedett, a gázolajé pedig 335 forintra nőtt.

.