Iszapömlés: megkezdődött a védekezés Szergényben

2010.10.06. 06:59

Ha a védekezésnek ez a módja a Vas megyei Szergénynél beválik, a Marcal több szakaszán is hasonló mentesítő helyeket létesítenek.

Megkezdődött a védekezés Szergényben

Megkezdődött a védekezés a Marcal folyó hídjánál a Vas megyei Szergényben - tájékoztatta az MTI-t a helyszínről Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A vízügyi szakemberek folyamatosan mérték a víz ph-értékének emelkedését, amely 23 órakor érte el azt a szintet, ami a beavatkozást már szükségessé tette - mondta.
Hozzáfűzte: a Marcal hídjáról több tonnányi gipszet és műtrágyát szórnak a folyó vizébe, amit a tűzoltók vízsugárral terítenek szét, így próbálják közömbösíteni, csökkenteni a vörösiszap káros környezeti hatásait.

Szergény, védekezés

Nádor István elmondta: ha a védekezésnek ez a módja Szergénynél beválik, a folyó több szakaszán is hasonló mentesítő helyeket létesítenek, mindent elkövetnek azért, hogy minél kevesebb szennyezőanyag kerüljön a Rábába.

Az igazgató szerint a védekezésnek ez a módja még akár napokig is eltarthat. Nádor István korábban elmondta: az igazi megoldás az lenne, ha egy arra alkalmas mezőgazdasági területen vezetnék át "kiülepítenék" a szennyezett vizet, ahonnan később egy talajcserével eltávolíthatnák a káros anyagokat.

Fotó: Gy. Soltész Imre

Kapcsolódó cikk:

 

Megérkezett a vörösiszap Vas megye szélére (képsorozattal)

 

.