Megérkezett a vörösiszap Vas megye szélére (képsorozattal)

2010.10.05. 17:28

Mondhat bármit a cég vezetése, az anyag marja a kezet, a halak elpusztulnak. Helyszíni szemle.

Vörösiszap, Celldömölk

Mondhat bármit a cég vezetése, az anyag marja a kezet, a halak elpusztulnak. Helyszíni szemle.

Még szarvastetem is jelzi a szennyeződés útját. A vörösiszap áradás kedden délután elérte Vas megye szélét is. Mondhat bármit a cég vezetése, az anyag marja a kezet, a halak elpusztultak. A helyszínen elindult a védekezés. Helyszíni szemle.

Celldömölk, Alsóság

A Marcal itt – a terepviszonyok miatt - nagyon nehezen megközelíthető. Hogy mi van a halakkal és az élővilággal, azt nem lehet tudni, csak sejteni. Az biztos, hogy a fűzfák nagyon szomorúan állnak a rozsdabarna víz mellett. A celldömölki önkormányzati hivatal dolgozói próbáltak vízmintát venni, de a flakon annyira égette a kezüket, hogy el kellett dobni az üveget. A katasztrófavédelem munkatársai szerint jól tették, mert súlyos sérüléseket tud okozni. Azt mondják, a szennyezés koncentrációja alig csökkent Devecser óta.

A Marcal a mederből nem lépett ki, és abban bíznak, hogy nem szivárog be az ivóvíz bázisba. Információink szerint elrendelik majd a horgászati, itatási és legeltetési tilalmat, más teendőkre Celldömölkön most úgy tűnik, hogy nincs szükség. (A pletykák szerint elképzelhető, hogy évekig nem lehet horgászni.)

Vörösiszap, Celldömölk

Vörösiszap, Celldömölk

Vörösiszap, Celldömölk

Vörösiszap, Celldömölk

Vörösiszap, Celldömölk

Vörösiszap, Celldömölk

Vörösiszap, Celldömölk

Mersevát

Itt az ALON tudósítója – ahogy a fotók is mutatják – nagyon súlyos halpusztulásnak volt tanúja, és hogy nem csak a halak számára jelent halálos veszélyt a szennyeződés, arra bizonyíték, hogy a helyszínen egy szarvas tetemére is bukkantunk.

Vörösiszap, Mersevát

Vörösiszap, Mersevát

Vörösiszap, Mersevát

Szergény

Ezek a fotók Szergény és Marcalgergelyi között készültek, ahol a szakemberek megkezdték a védekezést. A híd egyik oldalán markolóval meszet szórnak a vízbe, a másik oldalán pedig a meszet szétverik fecskendőkkel. (Azt nem tudjuk, hogy korábban miért nem csináltak ilyent a folyó fentebbi szakaszán.) Azt mondják, a szennyeződés óránként 1,5 kilométert tesz meg, így ki lehet számolni, hogy az iszap mikor lesz például Győrnél.

Vörösiszap, Szergény

Vörösiszap, Szergény

Vörösiszap, Szergény

Vörösiszap, Szergény

Vörösiszap, Szergény

Vörösiszap, Szergény

 

Felkészültek a védekezésre Szergény határában: a Marcal folyó hídjánál több tonna gipszet halmoztak fel, vízszállító tartálykocsik sorakoztak fel, hogy megkezdjék a vörösiszap semlegesítését, tovahaladásának lassítását - tapasztalta az MTI tudósítója kedden délután a helyszínen.

A gipszet markológéppel szórják a folyóba a híd egyik oldaláról, a másik oldalán pedig a tűzoltók fecskendőikkel megpróbálják a meder teljes szélességében elteríteni az anyagot, hogy minél jobban érintkezzen a szennyeződéssel - kommentálta az éppen zajló próbán látottakat Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A szennyeződés délután négy órakor még nem érte el a Marcalnak a szergényi hídnál lévő szakaszát, valahol Mersevát környékén tartott, Bobánál már vörösre festette a vizet, már erőteljes halpusztulás nyomait is látni lehetett.

Nádor István elmondta: eredetileg egy alsóbb szakaszon, Marcaltőnél tervezték a védekezést, de a szennyezés lassan haladt, így elég idő maradt arra, hogy áttelepüljenek Szergény határába. Szavai szerint így egy hosszabb szakaszt tudnak mentesíteni.

A szakember szerint az igazán jó megoldás az lenne, ha sikerülne egy alkalmas mezőgazdasági területen átvezetni és "kiülepíteni" a szennyezett vizet, ahonnan aztán talajcserével el lehetne szállítani a káros anyagokat, köztük nehéz fémeket, ólmot is tartalmazó iszapot. A vízügyi szakemberek most ezt a területet keresik.

Az igazgató megerősítette: a lakott terület a vasi szakaszon nincs veszélyben, a szennyeződést a mederben tudják tartani és az a térség felszín alatti vizeit sem érinti.

Nádor István hozzáfűzte: a Rábába Győrnél folyik be a Marcalba, tehát a vasi szakaszt szintén nem érinti majd a szennyezés.

.