Izgalmas halottak napja Nyíregyházán: Rendőrök vágták le a láncot a temető bezárt kapujáról

2010.11.01. 15:12

Több mint száz ember rekedt benn kis időre vasárnap a nyíregyházi köztemetőben, mert lelakatolták a temető egyik kapuját - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel. A temetőt fenntartó megyei temetkezési vállalat igazgatója szerint az egyik dolgozó hibázott, amikor utasítás nélkül bezárta a sírkert kapuját.

A sírkert dolgozója a vasárnapi hivatalos nyitvatartási idő végén, azaz este hat óra után néhány perccel becsukta a temető Korányi úti kapuját, annak ellenére, hogy a munkahelyi vezetője erre nem adott utasítást - mondta el Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója az MTI-nek.

Mint azt az igazgató hozzátette, amint tudomást szerzett az esetről, azonnal intézkedett, hogy nyissák ki a kaput, vagy vágják le a lakatot, de a közelben szolgálatot teljesítő rendőrök már ezt hamarabb megtették. A látogatók mintegy húsz percet voltak kénytelenek várakozni a lelakatolt kapu miatt, ezalatt a rendőrök nyugtatták őket. Többen viszont elindultak a többi, nyitva lévő kapu irányába, ahol akadály nélkül kimehettek.

Szekrényes András hangsúlyozta: a nyíregyházi Északi temető négy kapujából az egyik éjjel-nappal nyitva van, így azon bármikor ki lehet menni.

A rendőrség korábbi közlése szerint a főkapu mögött rekedt látogatók közül többen megpróbáltak átmászni a kerítésen, ám volt, aki visszazuhant a tömegbe. A helyzetet a halottak napi megemlékezés miatt a temető környékén szolgálatot teljesítő rendőrök oldották meg, akik a pánikhangulat kialakulásának megelőzéséért és a balesetveszély elkerüléséért levágták a lakatot a kapuról. A vasláncot a kapitányságról odahozatott erővágóval távolították el. Az eset során senki sem sérült meg.
 

.