Hirdetés

Jelentősen csökkent a szombathelyi felsőoktatási központok támogatása (LMP-közlemény)

2013.02.16. 10:28

Hirdetés

Az LMP Szombathelyi Csoportja szombaton az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Jelentősen csökkent a szombathelyi felsőoktatási központok támogatása

Az LMP február 14-én sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet azzal kapcsolatban, hogy Szombathelyi Megyei Jogú Város Közgyűlésének foglalkoznia kellene a helyi egyetemi központok jövőjével. A Magyar Rektori Konferencia honlapján nemrég közzétett adatok szerint 2013-ban jelentős forráskivonás történt a felsőoktatásból.

Az LMP ismét javasolja, hogy a szombathelyi közgyűlés tárgyaljon a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szombathelyi Képzési Központ járható jövőjéről.

A Magyar Rektori Konferencia holnapján nemrég közzétett adatsor szerint a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása 2008 és 2013 között jelentős mértékben csökkent. A Nyugat-magyarországi Egyetem, melynek része a Savaria Egyetemi Központ is, 2008-ban még 11,6 milliárd forintos állami támogatásból gazdálkodott, ez a szám 2013-ra már csupán 5,1 milliárd. Az egyetem támogatása így az elmúlt időszakban kb. 56%-al csökkent.

Valamivel kisebb mértékben, de a Pécsi Tudományegyetem támogatása is jelentősen, nagyjából 47%-al lett kisebb. A forráselvonások valószínűleg a PTE Szombathelyi Képzési Központjára is hatással lesznek.

Az LMP Szombathelyi Csoportja szerint bár nem önkormányzati intézményekről van szó, ám a téma tárgyalása a városi közgyűlésen elengedhetetlen, hisz a két felsőoktatási központ jelenléte városunkban meghatározó fontosságú: hallgatók százai tanulnak és élnek Szombathelyen, oktatók dolgoznak, tanítanak és kutatnak a városban, az itt zajló képzések alakulása nagyban befolyásolhatja városunk életét.

Szombathely, 2013. február 16.
LMP Szombathelyi Csoportja