Hirdetés

10 dolog, amit Szombathely nem csinált rosszul (szavazással)

2013.11.03. 20:19

Nem a kiegyensúlyozottság beszél belőlünk, hanem a józan ész.  

Hirdetés

Nem a kiegyensúlyozottság beszél belőlünk, hanem a józan ész.

 

Nem a kiegyensúlyozottság beszél belőlünk, hanem a józan ész.

Eddig közel 1700 szavazat érkezett arra a kérdésünkre, hogy önök szerint melyik a legkínosabb szombathelyi helyszín.

A szavazás a nyár közepén publikált „10 helyszín Szombathelyen, amelyek a leépülést jelzik” című írásunkhoz tartozik, ami módfelett nagy olvasói érdeklődést és aktivitást váltott ki.

Az alábbi lista nem folytatás, nem is a kiegyensúlyozottságot célzó kompenzáció.

Csak az alapkoncepció ugyanaz: igyekeztünk az általunk fontosnak tartott értékrendeket nem eltitkolni, és a józan észt sem mellőzni.

10 dolog, amit Szombathely nem csinált rosszul.

1. Fentről nézve még megvan a város

Szombathely


Lentről nézve is. Ahhoz képest, hogy az ország gazdasági mutatói és viselkedésmintái tekintetében egyre jobban leszakadni látszik a Lajtán túli területektől és maga a főváros is balkanizálódni látszik, Szombathely tartja magát. Igyekszik megkapaszkodni a szalmaszálakba. Pénz nincs sok ugyan itt sem, de reggelre össze vannak söpörve az utcák, biztonságban haza lehet sétálni az esti mozi után, és jut arra is figyelem, hogy virágok legyenek a körforgalmak közepén.  A tartás okai nem annyira a döntéshozók bölcsességében, mint Ausztria közelségében és a lakók habitusában keresendők.

2. Savaria Történelmi Karnevál

Savaria Karnevál


A karnevál kiváló példája annak, amikor egy ötlet úgy valósul meg, hogy alulról és szervesen építkezik, abból merítve erejét, hogy emberek hisznek benne.  Szombathely legnagyobb rendezvénye már rég kinőtte magát, professzionalizálódott és elveszítette gyerekkori báját, de ez másként nem is lehetne.

3. A Fő tér rendbetétele

Szombathely, belváros


Tudjuk, hogy nem sikerült hozzá pályázati pénzeket találni, a dizájn nem kápráztat el, és használhattak volna minőségibb anyagokat is, de a Fő tér összességében használható és vállalható, tartásunk egyenesebb lesz, ha távolról jött ismerősöknek kell megmutatnunk a belvárost.

4. A nagy cégekkel és a reálgazdasággal való törődés

Ipari park


A nagy multinacionális cégek meglehetősen öntörvényűen működnek, nem könnyű befolyásolni döntéseiket. Mindazonáltal talán nem véletlen, hogy Szombathely nagy foglalkoztatói (LUK, BPW, Jabil stb.) az utóbbi években nemhogy becsukták volna a kaput, de mintha versenyben fejlesztenének.  Végre a város odafigyel valamennyire a reálgazdaságra is. Merthogy mégiscsak ez mindennek az alapja, illetve ennek kellene lennie.

5. Weöres Sándor Színház

Weöres Sándor Színház


Bevallom, színházügyben szkeptikus voltam, úgy gondoltam, hogy a színház indításának rossz az időzítése, ráér majd akkor, ha pénz lesz az emberek zsebében, és valódi igényük lesz kultúrára.  Ugyanakkor Jordán Tamás és csapatának sikerült a kötéltánc. Úgy csináltak vidéki színházat „széllel szemben”, hogy az felette van a város általános kulturális színvonalának. A többi rajtunk múlik.

6. Kerékpárutak

Bicikliút


Tízszer-hússzor annyi kellene belőlük, mint amennyi van, de az elkészültek között nem több is, ami példaként szolgálhat a majdan építendőknek.  Viszonylag kevés pénzből országos csodát lehetne művelni. Csak akarni kellene.

7. Szombati ingyenes parkolás

Parkolás


Hogy jól érezzük-e magunkat egy városban, mennyire kötődünk hozzá, az jórészt  emberi kapcsolatainkon múlik, de az épített környezet sem mindegy. A városszéli bevásárlóközpontok nem sokat tesznek hozzá a jó közérzetünkhöz, ellentétben az emberléptékű, történelmet és állandóságot sugárzó belvárosokkal. Ez utóbbiak könnyen a fogyasztói táradalom áldozatai lehetnek. Oda kell figyelni rájuk, mert jó lenne, ha 100 év múlva is ülnének még szerelmesek a Fő téri padokon.

8. Környezeti fejlesztések

Kámini Arborétum


Szombathely nem rendelkezik drámai természeti adottságokkal, nincsenek vulkánjaink, kanyonjaink, sőt még egy vacak tengerpartunk sem. Viszont a mégiscsak van egy olyan, nyugalmat, biztonságot, folytonosságot sugárzó, részben mesterséges, részben természetes környezetünk, melyet sokkal jobban ki lehetne használni. Jó jel, hogy az utóbbi időben figyelem és pénz is van ilyen célra. Ilyen például a megújult Parkerdő, a Csónakázótó szigete vagy a Kámoni Arborétum ( a fotón). És ha minden igaz, a történet még folytatódik.

9. Iseumi Szabadtéri Játékok

Iseumi Szabadtéri Játékok


Gazdaságilag minden bizonnyal alaposan ráfizetéses ez a program, de vannak esetek, amikor ezt érdemes bevállalni. Az Iseumi Szabadtéri Játékok szerencsés ötvözete a tömegszórakoztatásnak és a magaskultúrának, úgy, hogy nemcsak a városlakók járnak jól, de az esemény városmarketingnek is remek, Szombathelynek azt az arcát reklámozza, amit kell. És legalább az Iseumot is használjuk valamire.

10. A Berzsenyi Dániel könyvtár átvétele

Könyvtár


Szombathely évek óta adós egy épkézláb kulturális koncepcióval, és a káoszt tovább növeli, hogy az állam magára hagyta, illetve a városra testálta a megyétől elvett intézményeket. Annak viszont örülni lehet, hogy a zivataros időszakban Szombathely befogadta a megyei könyvtárat. Minden, ami az általános elhülyülés, szellemi leépülés ellen hat, az üdvözlendő. Ez az intézmény pedig ez ellen hat, csendes munkájával, könyveivel, filmtárával, rendezvényeivel és kulturált környezetével. Tessék használni, tessék megbecsülni.